HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Försäljning i Sätra och på Brynäs

Gävle Allianspartierna fick stöd av Sverigedemokraterna när frågan om försäljning av 803 kommunala lägenheter togs upp i kommunstyrelsen igår. Lägenheterna som ska säljas ligger på nedre delen av Brynäs och i Sätra.
Foto: Lena Mattsson
Gavlegårdarna vill sälja 803 av sina lägenheter. Bland annat dessa på Södra Hospitalsgatan på Brynäs.

Socialdemokraterna röstade denna gång nej till att Gavlegårdarna än en gång ska sälja lägenheter. Vänsterpartiet röstade också emot medan Miljöpartiet avstod från att rösta. Men beslutet blev alltså ja till försäljningsplanerna då Allianspartierna fick med sig Sverigedemokraterna.

De aktuella adresserna är: Södra Hospitalsgatan 9-13, 10, Södra Sjötullsgatan 12-14, Waldenströmsgatan 10, Boothsgatan 2-4, 8, Södra Fiskargatan 10-14, 13, 16-20, 15-17, Ladugatan 2-6, 1-3, på Brynäs och Porfyrvägen 1-7 samt Norrbågen 22-30 i Sätra.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Hyresgästföreningen protesterar än en gång mot försäljningen. I en debattartikel skriver förhandlingsledare Owe Hellberg och Gävleföreningens ordförande Torbjörn Lööw om de kommande försäljningarna bland annat:

Annons

”Det tycker vi är en dålig lösning  för hyresgästernas möjlighet till inflytande och ha en bra hyresvärd.  För att ha råd att bygga en lägenhet, så behöver Gavlegårdarna sälja 3-4 lägenheter.  För att klara de behov som finns av större lägenheter, trygghetsboenden, mer tillgängliga lägenheter m m , så skulle  en utveckling av Gavlegårdarnas befintliga bostadsbestånd vara en annan väg att gå.”

Fastighetsägarnas Johanna Moberg har, inte helt oväntat, motsatt åsikt. Hon skriver i en annan debattartikel bland annat att hon välkomnar en försäljning till privata fastighetsägare som hon menar är professionella, har hög servicenivå och god dialog med sina hyresgäster.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Vem som kommer att köpa lägenheterna är inte klart och först ska frågan tas upp till beslut i fullmäktige. Fastighetsägare som redan visat intresse för att köpa är HSB Hyresrätt och Heimstaden som båda redan äger hundratals hyreslägenheter i Gävle.

Fakta: Gavlegårdarnas försäljningar
År Område Antal lägenheter  Köpare
2002 Stigslund 135 HSB
2004 Strömsbro, Söder 417 HSB
2009 Sätra 239 Svedinger
2015 Bomhus, Sätra 737 Urbano
2017 Brynäs, Sätra 803 ?
Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.