HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förskola blir lägenheter i Malå

Malå När kommunen flyttar förskolan från Furugatan planerar allmännyttiga Malåbostaden att bygga om lokalerna till lägenheter. Något som blev dubbelt så dyrt som man först trodde.
Foto: Malåbostaden
Förskolan på Furugatan i Malå ska enligt planen byggas om till lägenheter.

– Vi gör åtgärder i 39 lägenheter och det blir 11 nya, berättar Daniel Risberg, vd hos Malåbostaden.

Byggprojektet skulle enligt ursprungsplanen kosta 15 miljoner kronor – pengar som bostadsbolaget behöver låna från kommunen. Det sedan sig att det blir dubbelt så dyrt och nu har det kommunala bostadsbolaget fått kritik från kommunstyrelsen. Men kommunfullmäktige beslutade till sist att godkänna projektet.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Det var olyckligt att vi för några år sedan hade angett en summa på 15 miljoner kronor. Men det var innan vi hade projekterat och fixat till allting. Det kommer att kosta 30 miljoner konor och det har vi ansökt om lån för. Sedan exakt vad det slutar på vet vi inte förrän vi har byggt färdigt, säger Daniel Risberg.

Är det ett problem att det blir så pass dyrt?

– Det är klart att 30 miljoner är ju 30 miljoner. Men samtidigt tillskapar vi oss bra lägenheter som blir tillgänglighetsanpassade med två hissar och loftgångar. Så förhoppningsvis blir det ett fint och totalt uppfräschat område.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Malåbostaden bygger om fastigheten så att det blir ny entré, nya fasad, nya fönster, dörrar, tilläggsisolerad vind och nytt soprum.

– Vi tycker att det är värt det för både samhället och för våra hyresgäster, men vi är inte riktigt i hamn än. Vi ska först skriva avtal och få in hyresgästernas synpunkter.

Själv kan han inte se något annat alternativ.

Läs ocksåTornet på åkern blir en ny trea

– Det är svårt att bedriva någon annan typ av verksamhet i fastigheterna nu när kommunen flyttar förskolan till andra lokaler, så vi är tvungna att återskapa de lägenheter som en gång varit i dem, annars uppstår det ett stort tomt hål i fastigheten – en obrukbar yta.

 

Läs också Doroteahus tvingas riva 48 lägenheter – "Det känns frustrerande" Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.