HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortsatta protester trots ändrat budgetförslag i Göteborg

Göteborg Socialdemokraterna pressade bort siffran 4 000, men Alliansens budgetförslag talar fortfarande om ombildningar av hyresrätter. Hyresgästföreningen manar till ny demonstration i morgon onsdag.
Foto: Gustaf Görfelt
Att billiga, äldre hyresrätter försvinner från beståndet mitt i brinnande bostadskris är vansinne, menar Hyresgästföreningen. På onsdag klockan 17 kommer föreningen att demonstrera på Gustav Adolfs torg. Bilden är från förra veckans manifestation.

I morgon ska kommunfullmäktige i Göteborg göra ett nytt försök att besluta om budgeten. Nu står det klart att alliansstyret backar från att 4 000 kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter under mandatperioden.

I en uppgörelse med Socialdemokraterna går de borgerliga partierna med på att ändra formuleringen till det mer vaga målet att antalet ombildningar i allmännyttan ska öka.

Läs ocksåProtest mot försäljning av hyresrätter i Göteborg

Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige, menar att faran är långt ifrån över.

– Visst är det här en framgång. Det visar att protester lönar sig, och det underlättar också för de partier som håller med oss och vill slåss mot ombildningar inom (kommunala bostadskoncernen) Framtiden. Men fortfarande ska ombildningarna öka. Och alla andra väsentliga delarna av budgeten kvarstår, det är bara en smärre ansiktslyftning, säger Kristofer Lundberg.

Som framgår av faktarutan här nedanför är ombildningsfrågan aktuell på flera olika håll samtidigt.

Läs ocksåDelad stad: Svårt bygga ihop ett splittrat Storgöteborg

Kristofer Lundberg ser demonstrationerna som en förberedelse för framtiden.

– Vi kommer att behöva vara på tårna nu, beredda att mobilisera snabbt och på alla fronter. Vi ska ta striden i vartenda bostadsområde, säger Lundberg.

Han pekar också på hur alliansbudgeten innehåller en rad nedskärningar och privatiseringar som kommer att påverka många hyresgästers stadsdelar. Därför är det nödvändigt att se bortom enbart bostadsfrågan.

Läs ocksåProtest mot ombildning i Hammarkullen

– Vi måste också kämpa för att bevara de lokala biblioteken, stoppa privatiseringen av de kommunala gymmen och stötta dem som arbetar i välfärdssektorn. Den här budgeten är ett dråpslag mot göteborgarna och mot välfärden i staden.

Fakta: Ombildningar i Göteborg – en het potatis

Budgetförslaget är bara den senaste politiska kraftmätningen i ombildningsfrågan. Hem & Hyra har tidigare skrivit om utredningen om blandade upplåtelseformer, som orsakade strid i våras.

Där fick Framtiden-koncernen i uppdrag att minska dominansen av hyresrätter i socialt utsatta förortsområden. När Hem & Hyra räknade på siffrorna visade det sig att det sannolikt skulle krävas ombildning av tusentals hyresrätter för att nå målen.

Den gången slutade det precis som nu, med en kompromiss. I elfte timmen fick de rödgröna partierna in ett tilläggsyrkande om att andelen billiga hyresrätter inte fick minska, utan tvärtom skulle öka. Det står nu i bjärt kontrast till resten av förslaget.

Samtidigt kvarstår ett ombildningsuppdrag för Framtiden och de politiska partierna är oense om vad man egentligen bestämt.

I oktober var ombildningsfrågan uppe igen på Framtidens styrelsemöte, men bordlades till novembermötet av S, V och MP.

Alliansen har även flaggat för att bostadsbolagens ägardirektiv kan bli en stridsarena.

Slutligen finns även planerna på att omvandla hyresrätter i Hammarkullen till den ovanliga upplåtelseformen andelsägarlägenheter. Just det projektet verkar dock vara lagt på is för närvarande.

Läs också Justitieministern om Sollentunasvindeln: ”Bara ytterligare ett exempel” Konsulten hjälpte föreningen att ombilda med svindyrt utlandslån: ”Vi fick 1,2 miljoner i ockerränta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.