HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Protest mot försäljning av hyresrätter i Göteborg

Göteborg Stoppa planerna på att ombilda 4 000 kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Nej till ombildning, utförsäljning och renovräkning. Det var kraven när Hyresgästföreningen demonstrerade på Gustav Adolfs torg.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästföreningen demonstrerade utanför Göteborgs kommunfullmäktige på måndag eftermiddag.

Uppskattningsvis 300 personer hade slutit upp i novemberrusket.

Eftersom flera organisationer skulle demonstrera samtidigt hade Hyresgästföreningen gått ihop med bland andra Kommunupproret och Försäkringskasseupproret till en gemensam manifestation.

Läs ocksåProtester mot marknadshyra från Luleå till Göteborg

På andra sidan torget demonstrerade samtidigt Kommunal och Undersköterskeupproret.

Hyresgästföreningens paroll var ”Sälj inte ut våra hem” och det omedelbara kravet var att stoppa planerna på att ombilda 4 000 kommunala hyresrätter i Göteborg.

”Det är en budget som är helt åt fanders. Att sälja hyresrätter är helt fel, de behövs i det ordinarie beståndet” sade Linda Håkansson, som kommit från Kortedala för att demonstrera.

Försäljningen ingår i alliansstyrets budgetförslag, som det var tänkt att kommunfullmäktige skulle ta ställning till på måndagskvällen. Genom att Socialdemokraterna och Demokraterna skickade ärendet på återremiss har dock beslutet skjutits fram till den 13 november.

Något demonstranterna tog som ett tecken på att protesterna redan fått effekt.

– Kamp lönar sig, sade Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna vill låta hyresgäster i utsatta områden köpa lägenheterna de hyr och ombilda dem till bostadsrätter.

Läs ocksåCorona-anpassad protest mot marknadshyra i Göteborg

Detta ska öppna upp för ”fler boendekarriärer i alla områden” och minska dominansen av hyresrätter i stadens miljonprogramsförorter.

Norberto Cornaglea, Anna Schönbeck, Nadia Maoued och Liliana Bukra protesterade mot förslaget att ta bort personalen från stadens samtliga bemannade parklekar.

Redan nästa år ska 1 000 lägenheter ombildas, och innan 2022 ska 4 000 omfattas, enligt budgetförslaget.

Demokraterna har ett eget budgetförslag, men även de är för ombildningar.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

I budgetförslagen från de rödgrönrosa, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna finns det däremot inga försäljningsplaner.

– Vi vet att det är eftertraktade billiga hyresrätter som kommer att offras, till förmån för dyr nyproduktion, sade Kristofer Lundberg.

Karin Boklund bor på Långströmsgatan, där hyresvärden Balder renoverar och höjer hyrorna. ”Flera av mina grannar har redan blivit renovräkta. Var ska vi fattiga ta vägen i den här stan?”

Han gick till storms mot en rad inslag i allianspartiernas budget, som han kallade för en nyliberal frontattack mot Göteborgs hyresgäster och arbetare.

– Det är en politik som sliter isär staden och ökar segregationen istället för att minska den. Det är vår skyldighet att agera och säga nej till dessa bostadspolitiska krav, sade Kristofer Lundberg.

Pamela Möller Ajani, ordförande för Hyresgästföreningen Norra Göteborg, var en av talarna. ”Maktfullkomliga politiker, fattar beslut ovanför våra huvuden, utan förankring i vår vardag. De lever helt andra liv än vad vi gör. De delar inte vår ekonomiska situation, de bor inte i våra områden och de delar inte våra intressen” sade hon.

Bland annat kritiserade han hårt idén att införa Gårdstensmodellen som förebild för utsatta bostadsområden över hela staden.

– Gårdstensmodellen står för gentrifiering, undanträngning, repression och övervakning. Människor som saknar arbete nekas bostad och hyresgästerna kan avkrävas att visa legitimation i sina hem, sade Kristofer Lundberg.

Visst tumult uppstod när representanter från Kommunal krävde att ljudet skulle sänkas under Lundbergs tal, eftersom deras egen demonstration inte hördes.

Kristofer Lundberg höll ett brandtal mot de borgerliga partiernas bostadspolitik.

Kristofer Lundberg påpekade att Kommunal varit inbjudna att delta i den gemensamma manifestationen, men avböjt detta. Det vore bättre att samarbeta istället för att kritisera varandras demonstrationer, sade han.

Manifestationen avslutades med att Kommunupprorets talesman Ulf Nilsson, tillika partiledare för Kommunistiska partiet, uppmanade deltagarna att komma tillbaka för fortsatta protester den 13 november.

– Nu skickades budgetförslaget tillbaka, men vi har våra onda aningar. Vi ses nästa vecka. Då hoppas jag vi är ännu fler.

LÄS MER:

Motstridiga direktiv om ombildningar i kommunala bostadsbolag

Delad stad: Svårt bygga ihop splittrat Storgöteborg

Läs också Förtroendevalda hyresgästers personnummer röjda av misstag Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.