HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Protest mot ombildning i Hammarkullen

Göteborg Närmare 200 personer samlades i går kväll för att protestera mot ombildningsplanerna i Hammarkullen. Hyresgästföreningen vägrar att acceptera försäljning av allmännyttiga lägenheter i området.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Strax efter mörkrets inbrott tågade åtminstone 150 demonstranter i går kväll genom Hammarkullen.

De protesterade mot Bostadsbolagets planer på att ombilda hyresrätter i området Sandeslätt till så kallade andelsägarlägenheter.

Läs också"Detta kan bli den största frågan i Hammarkullen någonsin"

De lokala hyresgästföreningarna i området har reagerat kraftigt sedan förslaget blev känt, och stod bakom tisdagens aktion.

Demonstrationståget skanderade ”Sälja, sälja det vill ni, försvarar hemmet det gör vi”, ”Bostadsrätt – inte i Sandeslätt” och andra slagord, medan nyfiken publik samlades i hyreshusens upplysta fönster.

Läs ocksåBostadsbolaget vill sälja lägenheter i Hammarkullen

På Hammarkulletorget anslöt senare ytterligare ett antal personer för att lyssna på tal och musik. Abdia Noor bor strax intill, och hade med sig barnen till manifestationen. Hon är bekymrad över planerna på att ombilda lägenheter i området, oavsett om det blir andelsägarlägenheter eller bostadsrätter.

– Jag tror inte att det är bra. Vi kan inte köpa ändå. De är dyra, säger hon.

Väninnan Ayan Mahmoud är lika tveksam. Många här har osäker ekonomi, menar hon, särskild de som nyligen bosatt sig i Sverige. Samtidigt kan hon acceptera att etablerade hushåll, som bott länge i Hammarkullen och trivs där, får möjlighet att köpa sin bostad – så länge det är helt frivilligt, och inte gröper ur tryggheten för andra.

Läs ocksåHär säljer allmännyttan gärna – men inga köper

– Jag tycker att Göteborg är ganska uppdelat. Man behöver blanda folk och lägenheter, säger hon.

Huvudtalare under tisdagens manifestation var Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige och själv Hammarkullebo.

Han var inte förvånad över att förslaget om andelsägarlägenheter blivit känt nu, direkt efter höstens val.

– Man ville använda oss som röstboskap, för att sedan lansera en ombildning och hoppas att vi har glömt det vid nästa val om fyra år, sade han från scenen.

Men Hammarkullen har en tradition av kamp bakom sig, konstaterade Kristofer Lundberg. Därför skickade han en tydlig signal till politiker och beslutsfattare:

– Vi kommer inte att tillåta utförsäljning eller ombildning av våra lägenheter!

Lina Wellman och Börje Carlsson.

Även andra stadsdelar hade slutit upp vid manifestationen. Lina Wellman och Börje Carlsson, förtroendevalda inom Hyresgästföreningen Västra Göteborg, hade åkt tvärs över staden för att manifestera mot ombildningsplanerna.

– Ja, det är en viktig fråga. Det skulle kunna fortplanta sig, säger Börje Carlsson.

Fler behöver få kännedom om vad som är på gång i Hammarkullen och att folk här reser sig i protest, menar Lina Wellman.

– Jag tror inte att någon i Majorna vet att det här händer nu, säger hon.

Musikprojektet ”Förbannade hyresgäster” spelade sin enda låt, en tonsatt protest mot marknadshyror och ombildningar.

Fakta: Mer om andelsägarlägenheter
  • Andelsägarmodellen är ännu ny och ganska oprövad på den svenska bostadsmarknaden. När Botkyrkabyggen som första fastighetsägare införde konceptet för några år sedan fick modellen skarp kritik av jurister, som ansåg den rättsosäker. Även Konsumentverket granskade upplåtelseformen, och bedömde senare att avtalet hade förbättrats ur ett konsumentperspektiv.
  • Eskilstuna kommunfastigheter hade tidigare planer på andelsägarlägenheter, men avstod då alltför få av de boende var intresserade.
  • En liknande modell är ägarlägenheter, där den boende äger ett block av själva huset. Konceptet infördes av regeringen 2009 men har hittills blivit en flopp.
Läs också Botkyrkabyggen skrotar bostadssatsning - köper tillbaka lägenheter Krävde 10 miljoner – får betala 400 000 kronor i stället

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.