Annons

Fribo i Fristad önskar kraftiga hyreshöjningar

Fristad Fribo i Fristad, ett av Borås allmännyttiga bostadsbolag, vill ha en hyreshöjning på 2,8 procent. – Det finns inte på kartan att de kan få en så hög höjning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.  

Fribo hänvisar till ökade kostnader och att bolagets hus har ett stort underhållsbehov. Dessutom har ägaren höjt kraven på avkastning. Men Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson säger att snittet i riket på hyreshöjningarna hittills har hamnat på under en procent. Så även om Fribo tidigare haft hyror som legat lägre än andra bolag, så kan man inte räkna med att få igenom sitt höga yrkande.

– Med bakgrund av att många av dagens hyresgäster har det tufft ekonomiskt, samtidigt som bolagen verkar under fortsatt gynnsamma förhållanden med låga räntor och god avkastning, bör det innebära återhållsamma hyresjusteringar för 2018. Vi tar vårt ansvar och förutsätter att motparten har samma inställning. Vi ser fram emot en konstruktiv och balanserad förhandlingsomgång, säger Ann-Christin Josefsson.

Ett hyrespåslag på 2,8 procent skulle innebära att en lägenhet på 60 kvadratmeter får en höjning på ungefär 130 kronor i månaden.

Parterna sätter sig vid förhandlingsbordet i slutet av januari och bolagets önskan är att hyrorna ska höjas från 1 april.

 

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.