HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gabriella och Casper fryser

Mjölby Gabriella Andersson fryser hemma, så mycket att hon ibland använder ugnen som extra element. Och hon är inte ensam. Så här års är kalla lägenheter ett av de vanligaste klagomålen.
Foto: Jenny Knutsson
Gabriella Andersson har inte mätt temperaturen i lägenheten där hon bor med katten Casper, men upplever att det är kallt och dragigt. Mamma Carola Blomberg hjälper till att täta en ventilationsöppning.

– På vintern är det är väldigt vanligt att hyresgäster hör av sig och klagar på att det är kallt inne, berättar Alexandra Lind, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Gabriella Andersson trivs i sin etta i området Rosenlund i Skänninge. Men hon funderar ändå på att flytta.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

– Det är jättekallt i min lägenhet. Till och med min katt Casper, som har tjock päls, fryser. Ibland drar jag på ugnen och sätter mig framför. Det värsta är att det drar. Det känns som om det blåser rakt in vid fönstren och balkongdörren, säger hon och visar att listerna vid balkongdörren är murkna och delvis borta.

När Hem & Hyra är på besök dyker även Gabriellas mamma Carola Blomberg upp för att hjälpa dottern att fylla på med mer bomull i ventilationsöppningen ovanför balkongdörren.

– Jag vet att man inte får göra så egentligen. Men vad ska jag ta mig till?

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Gabriella säger att hon varit i kontakt med värden, Bostadsbolaget i Mjölby, om problemet.

Marcus Nejdel, energiansvarig på Bostadsbolaget, bekräftar att man fått några samtal från området, men menar att det inte finns något som tyder på att problemen skulle vara ovanligt stora där.

– Om det drar mycket och man upptäcker att det saknas lister ska man felanmäla det till oss så kommer vi ut. Det är bara bra om man felanmäler, för vi vill inte att en massa energi ska gå till spillo, säger han.

Läs ocksåJohan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden

Marcus Nejdel berättar att man framöver kommer att tilläggsisolera vindarna i Rosenlund, vilket kan bidra till ett mer behagligt inomhusklimat.

Alexandra Lind på Hyresgästföreningen, förklarar att man som hyresgäst har rätt att kräva att det ska vara minst 20 grader i lägenheten dagtid.

Att göra som Gabriella och låta täppa till ventilationen avråder hon från.

– Det leder ofta till att det drar mer eftersom det blir obalans i systemet. Men det är många som inte tänker på det.

Fakta: Inomhustemperatur

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer bör inomhustemperaturen i en bostad vara mellan 20 och 23 grader. På sommaren får det vara upp till 26 grader.
För känsliga personer gäller 22–24 grader.
Mätningen ska göras mitt i rummet, en meter över golvet.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Hyresgästföreningen.

Läs också Ingelas jobb: se till att färre förlorar sina hem Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.