HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gardin blev en allmän handling – förvaras hos Borlänge kommun

Borlänge En 60 meter lång gardin med 700 namnunderskrifter. Nu är den avfotograferad och står ihoprullad i Borlänge stadshus. ”Något liknande har jag inte varit med om”, säger kommunjuristen Fredrik Holm.
Bilden visar hur flera personer håller i den 60 meter långa gardinen. På gardinen är namnunderskrifterna fästade.
Foto: Jessica Collin
I samband med kommunfullmäktiges möte i Borlänge den 16 april rullades gardinen ut. På plats fanns bland annat Agneta Fahleson- Erickson, ordförande Hyresgästföreningen Borlänge/Gagnef/Säter.

Allmänna handlingar och kommunal byråkrati låter ju inte så väldigt upphetsande. Men i grund och botten handlar det om ett av fundamenten i den svenska demokratin – offentlighetsprincipen som ger allmänheten rätt till insyn och information om statens och kommunernas verksamhet. Här är rätten att ta del av allmänna handlingar en mycket central del.

Som handlingar räknas det mesta som i en eller annan form innehåller information. Det kan vara e-post, dokument, foton, usb-minnen, cd-skivor med mera.

Läs ocksåAttefallshus åt ensamkommande

Men det är nog ganska ovanligt att en handling inkommer till en kommun i form av en 60 meter lång gardin där över 700 talonger med namnunderskrifter är fasthäftade. Fast det var precis vad som skedde när Hyresgästföreningen uppvaktade Borlänge kommuns politiker den 16 april med budskapet ”Sluta ta”. Det handlade om Hyresgästföreningens protest mot att kommunen för räkenskapsåret 2017 plockade ut 34 miljoner kronor från allmännyttiga Tunabyggen.

– Det kommer in tusentals handlingar till kommunen varje år men något liknande har jag inte varit med om, konstaterar kommunjuristen Fredrik Holm.

Huvudregeln är att handlingar ska registreras så snart de har kommit in till eller upprättats hos en myndighet eller kommun. De ska även hållas ordnade på ett sådant sätt att de är lätta att hitta.

Läs ocksåProtest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen

Det gör att gardinen nu står ihoprullad på en hylla hos registratorn på Borlänge kommun. Men den måste även vara sökbar digitalt vilket gjorde att man på kommunen fick fotografera hela gardinen.

– Om vi hade valt att bara ha gardinen i vårt fysiska arkiv så hade den inte synts i handlingarna. Det hade inte gått eftersom det då blir en brist i offentlighetsprincipen.

Vem som helst kan nu knalla in på kommunkontoret i Borlänge och be att få se gardinen. Och där kommer den att finnas kvar under överskådlig tid.

Läs också160 nya lägenheter ska byggas i Borlänge

– Ja, tills vidare skulle jag säga. Vi kan inte gallra, det vill säga förstöra, handlingar utan att det finns ett beslut om det i vår dokumenthanteringsplan. Om man får vara lite skämtsam så har jag väldigt svårt att tro att det står ”gardin” i den planen. Det skulle i och för sig kunna stå något i stil med ”protestlistor” eller ”meddelande från allmänheten” och då kan det hända att gardinen får gallras om några år. Men det har jag inte hunnit kolla än, säger Fredrik Holm.

Läs också Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem” Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.