HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Attefallshus åt ensamkommande

Borlänge Borlänge kommun planerar att köpa eller hyra attefallshus där bland annat ensamkommande ungdomar kan komma att bo.
Foto: Åsa Eriksson
Borlänge kommun planerar att köpa eller hyra ett tiotal attefallshus. Tanken är bland annat att ensamkommande ungdomar som studerar på gymnasiet ska bo där.

– De måste kunna studera i lugn och ro utan att behöva fundera på var de ska bo nästa natt, säger Kenneth Persson (S ), ordförande i socialnämnden.

Uppskattningsvis finns 20–25 ensamkommande ungdomar i Borlänge som fått uppehåll för studier enligt den nya gymnasielagen – och som saknar en permanent bostadslösning. I dag bor de enligt Persson på natthärbärge eller hemma hos vänner och bekanta.

Läs också160 nya lägenheter ska byggas i Borlänge

Kommuner har inget krav på sig att ordna bostäder åt den här gruppen. Här handlar det istället om humanitära skäl.

– Men de här planerna gäller inte bara afghanska ungdomar. Det kan också handla om kvinnor som nu finns på kvinnojouren och som har problem att få en bostad. Det kan även gälla flyktingfamiljer med särskilda behov eller så att säga etniska svenskar som till exempel genomgått en behandling av något slag, säger Kenneth Persson.

Det handlar om ett tiotal attefallshus som antingen köps eller hyrs av kommunen. Hyresgästerna kommer att få korttidskontrakt och antingen betala hyra med egna pengar eller med hjälp av ekonomiskt stöd.

Läs också1 200 hyresgäster får ny hyresvärd

– Vi har en stor bostadsbrist i Borlänge. Därför tycker jag att den här lösningen är bättre än att vi försöker hitta alternativ inom det ordinarie bostadsbeståndet.

Målsättningen är att husen ska vara på plats redan i vår och de kommer att ställas upp i Borlänge med tillfälliga bygglov. Enligt Kenneth Persson blir det troligen det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen som får uppdraget att köpa eller hyra husen.

När beslutet togs i socialnämnden reserverade sig Sverigedemokraterna och Moderaterna. Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas av kommunstyrelsen i Borlänge.

Läs ocksåAB Bostaden anställer flyktingbarn

Fotnot: Ett attefallshus får vara högst 25 kvadratmeter stort och högsta höjden får vara fyra meter.

Läs också Birgittas ja räddade föreningen Anton vill inte störa - skrev brev till grannarna om hörselnedsättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.