Annons

Gemal sprider kunskap

Eskilstuna För Gemal Ibrahim är kunskap viktigare än pengar. Varje lördag hjälper han barn och unga i Skogsängen med läxorna, helt ideellt.
Foto: Per Groth
Gemal Ibrahim vet hur viktigt det är med kunskap, och pushar unga att plugga vidare. ”Kan jag påverka bara ett barns liv, är jag lycklig”, säger han.

Måndag till fredag konstruerar Gemal Ibrahim hus. På lördagarna väntar nästa uppdrag – att motivera barn och unga att prestera bättre i skolan. I en lånad hyresgästföreningslokal i Brunnsbackens centrum samlas varje lördag ett tiotal skolelever från sexan och uppåt för att nöta lite extra på läxorna. Gemal hjälper till med det mesta, men det är matte och fysik som är hans starkaste sidor. Tanken är att eleverna redan ska veta vad det handlar om när läraren går igenom något nytt.

Det var när Gemal stöttade sin dotter Randa med skolarbetet, som han upptäckte att han hade talang för att hjälpa andra. Gemal lade ner mycket tid och energi i dottern som till slut blev högpresterande i skolan. Men för tre år sedan drabbade tragedin familjen. Randa, som var på besök i Stockholm, omkom i en trafikolycka, 13 år gammal.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Gemal säger att läxläsningen är ”hans enda hobby”, och han tar stort ansvar för sina elever.

– Det är väldigt givande, jag får energi av det.  Mitt mål är att så många barn som möjligt ska gå vidare till högskolan.

Annons

Det är viktigt för Gemal att läxläsningen är ideell och inte knuten till någon förening. Pengar är inte hans grej.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Så fort pengar blir inblandade blir det problem. Inte ens som barn drömde jag om att vara rik, säger han och ler vänligt.

Gemal har själv fått lära sig hur viktigt det är med kunskap. Efter att ha gått nioårig grundskola i Eritrea läste han in gymnasiekompetens på Komvux i Katrineholm, för att sedan utbilda sig inom teknik på högskolan.

Annons

– Jag vill vara utbildad när jag pratar med folk, jag måste förstå. Och mina barns böcker får inte vara någon hemlighet för mig.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,
Fakta: Gemal Ibrahim

Ålder: 54 år.Bor: Hyr en fyra hos Eskilstuna Kommunfastigheter i Brunnsbacken. Yrke: Jobbar som konstruktör på ett betongföretag i Kvicksund. Familj: Fru och sonen Mohammed, 15.Övrigt: Har skrivit en roman på tigrinja och skriver gärna noveller.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.