Annons

Glömda cyklar får nytt liv

Falun I Faluns bostadsområden blir bortglömda cyklar inte kvar i cykelställena. Istället samlas de ihop och tas till vara av kommunen. Till glädje för både människor och miljö.

Om du vore en upphittad cykel och kom till Ta till vara i Falun vore Nemo Rustas den första du mötte. Nemo är förman och den som bedömer om en cykel ska rustas eller plockas på reservdelar.

– Det ska inte ta mer än max en och en halv timme att göra en cykel försäljningsklar. Men kommer det in ett guldkorn som till exempel en fin femtiotalscykel kan det få ta litet längre tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det sista säger Nemo med ett skratt och man förstår att han jobbar lika mycket med hjärtat som med händerna.

Det vanligaste felet på cyklarna är punkteringar och trasiga vajrar. Nemo följer en checklista och tidsbegränsnin­gen handlar om att återbruket av delar ska fungera och att inflödet av cyklar är så stort.

I dag jobbar han tillsammans med bara en praktikant men tanken är att det ska bildas en grupp med mellan tre och fem praktikanter som uteslutande ska jobba med cyklar.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Vad är det roligaste med jobbet?
– Det är kontakterna med mina kolleger. Bland dem som arbetstränar här finns det många personligheter!

Annons

Cyklar du själv när du inte jobbar?
– Ja o ja, jag cyklar mycket! Nu tränar jag tillsammans med en gammal skolkompis. Vi ska cykla en vecka på Gotland nästa år och så ska vi köra Vätternrundan.

När vi hälsar på hos Ta till vara finns inte mindre än tusen cyklar i omlopp. Somliga är färdiga för försäljning, andra väntar på reparationer medan ytterligare några ska plockas isär i sina beståndsdelar i jakten på reservdelar.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

Sabina Iveta som är Ta till varas chef berättar att man inte köper in några delar till cyklarna, allt är återbruk.

Och kunderna, vilka är det?
– Många är studenter så klart men många är också småbarnsföräldrar och äldre som varken vill eller kan köpa nytt till sig själva eller sina barn.

Att intresset för att återanvända i­stället för att kasta blir allt större märks även här. Bästsäljare är förutom cyklar, uttjänta datorer och möbler.
– Ernst Kirchsteigers teveprogram gör sitt till också, skrattar Sabina.

Förutom att Kopparstadens bostadsområden rensas på övergivna cyklar kan man lämna in en uttjänt cykel själv eller så hämtar Ta till vara.

Annons

– När Peace and Love i Borlänge ringde efter att festivalen var slut och undrade om vi ville ha alla kvarglömda och lämnade cyklar så åkte vi dit direkt, säger Sabina.

Ta till vara säljer inte bara till privatpersoner utan även till kommunens olika projekt. Bland annat kursen där vuxna kvinnor från andra kulturer får lära sig cykla.

Priserna på de cyklar som säljs brukar ligga mellan 300 och 800 kronor för en barncykel och 300 och 2 500 kronor för en vuxencykel. Cyklarna säljs både hos Ta till vara uppe på industriområdet Ingarvet och i Ta till varas butik nere i centrum.

Och alla cyklar som säljs är testade.
– Det är jätteviktigt. De är trafiksäkrade och provcyklade allihop. Hur noga Nemo och de andra än har mekat så vet man inte förrän man cyklat ett varv om allt fungerar som det ska, säger Sabina.

Fakta: Cykeltips att tänka på
  • Ställ din cykel på säkra ställen. Använd ordentliga lås, komplettera med kabellås.
  • Hemförsäkringen brukar gälla om din cykel blir stulen. Men läs på om vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag.
  • Ställ aldrig din cykel utanför din dörr eller i husets entré. Den kan bli en fara om huset måste utrymmas.
  • Smörj kedjan och pumpa däcken regelbundet. Enligt lag måste alltid broms och ringklocka finnas på en cykel. Kontrollera cykelns lysen och reflexer inför den mörka årstiden.
  • Använd alltid cykelhjälm, den räddar liv och följ trafikreglerna.
  • Det finns ingen alkoholgräns för cyklar. Kravet är att man alltid ska kunna cykla säkert och inte vara en trafikfara.
Fakta: Projekt på två hjul

• Faluns kommunala bostadsföretag Kopparstaden startade cykelprojektet Smart Fart 2015. De första åren drevs projektet i deras regi med hjälp av kommunala pengar.

• Nu drivs Smart Fart tillsammans med Ta till varas personal. Ta tillvara är en kommunal verksamhet som förutom cyklar reparerar och säljer allt från datorer till porslin.

• Genom Studentcykeln kan studenter som hyr av Kopparstaden även hyra cykel under sin studietid.

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.