Annons

Gör succé hos turister men stör grannarna – nu vill värden vräka mannen

Kalmar Goda omdömen haglar över hyresgästen som olovandes har hyrt ut sin lägenhet på resesajten booking.com. Samtidigt ska mannen ha stört grannarna och agerat hotfullt. Nu vill hyresvärden vräka mannen.
Bilden är ett montage. Den visar två bilder, en skärmbild från booking.com som visar positiva omdömen, en bild som visar en fest.
Foto: Pixabay, skärmklipp booking.com
Hyresgästen anklagas av hyresvärden bland annat för att ha festat sent in på nätterna och hyrt ut olovandes hos booking.com.

Mannen har hyrt sin lägenhet i Kalmar sedan i april 2022 och har sedan dess stört sina grannar med återkommande fester både på helger och vardagar.

Festerna ska ha pågått både morgnar, kvällar och nätter. Grannar har bland annat vittnat om hög ljudvolym, högljudda bråk i lägenheten, smällar från ytterdörren och en krossad ruta. Dessutom har röklukt både från vanliga cigaretter och vad som uppfattats som cannabisrök ha besvärat de andra hyresgästerna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Under hösten 2022 fick hyreshuset en ny hyresvärd som strax insåg att även den tidigare hyresvärden haft problem med mannen. Efter att den förra hyresvärden sagt till så upphörde nämligen störningarna bara tillfälligt, för att sedan starta igen.

Fram tills i mars 2023 ska mannen dessutom vid flera tillfällen ha olovandes hyrt ut lägenheten i andra hand. Uthyrningen har skett via uthyrningssajten booking.com. Detta ska ha skett utan tillstånd från någon av hyresvärdarna, varken den nya eller den gamla. Mannen ska heller inte bedömts ha bott själv i lägenheten förutom sporadiskt.

När allt detta kom till den nuvarande hyresvärdens kännedom i mars 2023 fick mannen en skriftlig tillsägelse från hyresvärden. Om störningarna och uthyrningen inte slutade skulle mannen förlora sin lägenhet.

Läs ocksåMan tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret

Golvet skakade av hög volym

Mannen svarade först att han inte visste att man inte fick hyra ut på detta sätt, och lovade att sluta med både uthyrningar och störningar. Men trots detta ska han därefter ha haft en fest i maj, med så hög ljudvolym att ”golvet i grannens lägenhet ovanför skakade”. Under festen ska mannen dessutom ha kastat tillhyggen mot grannens öppna fönster samtidigt som han uppträdde hotfullt och aggressivt. Polisen tillkallades då efter att grannar slog larm.

Annons
Foto av Kalmar tingsrätt.
Hyresvärden vill vräka en hyresgäst efter påstådda störningar och olovlig uthyrning. Fallet prövas av hyresnämnden i Kalmar tingsrätt.

Grannarna ska ha vädjat till mannen att minska störningarna men inte fått gehör. Samtidigt har den olovliga uthyrningen fortsatt.

Under sommaren uppges situationen med störningarna ha blivit lugnare, troligen för att andra människor då bodde i lägenheten. En granne vittnar om att denna ska ha sett personer plocka upp nycklar ur mannens brevlåda. Gästerna ska ha bo ett par dagar i lägenheten för att därefter bytas ut mot andra tillfälliga hyresgäster enligt vittnet.

Läs ocksåTommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpetBilden är ett montage av två bilder. Den visar Tommy Bordon, och det statartorp hans familj bor i.

Hyresvärden vill nu vräka mannen. Hyresavtalet sades upp den 31 augusti, där mannen förväntas flytta ut den sista november, och ärendet togs upp av hyresnämnden förra veckan.

Omtyckt av turister

I handlingarna till nämnden framträder en bild av en omtyckt uthyrare på booking.com. Komplimanger som ”mycket trevlig och hjälpsam värd”, ”värden var underbar”, och ”fantastisk och smidig” har gått att läsa på sajten. Men mannen som verkar ha varit en uppskattad värd av turister, var desto otrevligare mot sina grannar när han själv var på plats. Ett vittne beskriver i rätten om flera störande och hotfulla situationer:

”Mannen har varit inne på vår innergård och varit hotfull mot oss och grannarna som bor här. Han har kastat saker mot vår fastighet”, uppgav vittnet som också kunde konstatera att det kändes både ”oroligt och hotfullt” att bo granne med mannen.

Annons

Vid flera tillfällen ska polis dessutom ha fått tillkallas. Det senaste tillfället uppges av vittnet vara bara för några veckor sedan mitt i natten.

Dom från hyresnämnden väntas senare i november.

 

Läs också Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.