Annons

Gottsunda visade upp sig från goda sidan

Uppsala Demokratifestivalen i Gottsunda blev en härlig folkfest. "Vi har fått se så mycket kärlek, välvilja och respekt människor emellan", sade projektledaren Vicktoria Bagi på fredagseftermiddagen.

Rubrikerna om Gottsunda har på senare tid mest handlat om gängkriminalitet, socialt utanförskap och placeringen på polisens lista över särskilt utsatta områden i Sverige.

Kontrasten var skarp när Hyresgästföreningen tillsammans med andra lokala aktörer under torsdagen och fredagen anordnade demokratifestival.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgäster som älskar sitt Gottsunda skrattade och var glada. De dansade, sjöng, spelade fotboll, lekte och hade kul.

– Det finns inget bättre ställe att bo på, sade Nimo, Nasthea och Ialia spontat på frågan hur de trivs i området.

– Flytta härifrån? Aldrig!

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Politierna som var inbjudna för att prata allvarliga saker som utsatthet, höga hyror och segregering blev glada när de före och efter paneldebatterna minglade runt bland festivalbesökare.

– Man slås av den positiva energin här. Den måste vi ta vara på och förstärka, sade kommunalrådet Erik Pelling (S) till Hem & Hyra.

Annons

Som ansvarig för bostadsfrågorna i Uppsala vill han få bort Gottsunda från listan över landets mest utsatta bostadsområden så fort som möjligt. Allra senast nästa madatperiod.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.

Polisen har en nyckelroll i arbetet, enligt Pelling.

– De kriminella nätverken som förstör för vårt fina Gottsunda måste krossas.

Uppsala kommun har också en viktig roll genom att ändra strukturer och fysiska förutsättningar så att fler vill investera i bostäder och företag i Gottsunda.

– Vi hoppas få till en positiv spiral. Det här ska bli en pulserande del av stan, sade Erik Pelling.

En av politikerna som valde bort Almedalsveckan för att prata demokrati i Gottsunda i stället var riksdagskvinnan Rossana Dinamarca (V), som själv länge bott i Kronogården i Trollhättan, ett annat utsatt miljonprogramsområde.

Annons

– Generellt är de som bor i sådana här områden trötta på att det kommer in andra utifrån och driver kortsiktiga projekt. Det gäller att involvera folk som bor i området och göra något beständigt och långsiktigt.

– Förhoppningsvis är det här starten på något nytt, sade Rossana Dinamarca.

Och projektledaren Vicktoria Bagi var redan på fredagseftermiddagen igång och planerade för nästa års demokratifestival i Gottsunda.

– Det har gått jättebra. Det har varit så mycket kärlek, välvilja och respekt.

 

Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.