Annons

Studenter betalade för hög hyra – får pengar tillbaka

Jönköping Studenterna misstänkte att de betalade för hög hyra. Nu har hyresnämnden bestämt att de får tillbaka drygt 23 000 kronor.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresnämnden i Jönköping har bestämt att två studenter får tillbaka pengar efter att ha betalat för hög hyra.

De två studenterna hyrde en lägenhet i Jönköping i andra hand av ett annat par. När de insåg att de betalade en hyra som låg drygt 40 procent över den ordinarie för tvårumslägenheten vände de sig till hyresnämnden och krävde tillbaka totalt närmare 30 000 kronor.

Vid hyresnämndens sammanträde motiverade hyresvärdarna den högre hyran bland annat med att lägenheten var möblerad och att de försett den med exklusiva golv och tapeter på egen bekostnad.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden konstaterar att hyra ska bestämmas utifrån en lägenhets bruksvärde och att det gäller även vid andrahandsuthyrning. Ett mindre påslag, upp till tio procent, kan enligt praxis göras om lägenheten är möblerad för att täcka slitage på möblerna. Hyresnämnden anser inte att den renovering som gjorts i det här fallet motiverar en högre hyra, utan att studenterna även med tillägg för möblering har betalat drygt 2 000 kronor för mycket per månad.

Enligt hyresnämndens beslut har de rätt att få tillbaka 23 224 kronor.

Annons
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.