HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

1 800 bjöds in till fest – hyresgästerna får bo kvar

Lund Studentfesten med hundratals deltagare urartade fullständigt. Hyresvärden anklagade två hyresgäster för att ha bjudit in 1 800 personer och ville riva deras hyreskontrakt.
Foto: Pixabay/AF Bostäder
Henrik Krantz är vd för studentbostadsbolaget AF Bostäder i Lund.

Festen arrangerades på fyra korridorer på studentboendet Delfi, enligt inbjudan. Studenterna skulle dansa till både techno, hiphop, schlager och reggaeton på fyra våningsplan. Men de som dök upp nöjde sig inte bara med att festa.

Enligt hyresvärden spårade festen ur rejält. Nio gånger fick vaktbolaget rycka ut för att någon tryckt på utrymningslarmet. Vakterna hann bara precis lämna hyreshusen innan de tvingades återvända igen på ett nytt larm.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Dessutom slog gästerna sönder rökdetektorer och skruvade bort brandlarm.

– Vi tycker det är kul att våra hyresgäster festar och har roligt men att det spårar ur på det här sättet gillar vi inte, säger Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

Via Facebook ska inbjudningarna till studentfesten i Lund ha nått 1 800 personer. 750 ska ha tackat ja. Enligt vaktbolaget dök mellan 150-200 festsugna upp. Studentbostadsbolaget AF Bostäder uppskattade inte alls kaoset med spruckna glasrutor, förstörda fönsterbrädor, skadad inredning och allmän nedskräpning efter festen och sade upp två hyresgäster, som de menade stod bakom inbjudan.

Annons
Läs ocksåHyreskonflikten över för 6 000 studenter - Alexander: "Ett svek av Hyresgästföreningen"Alexander Johansson, student i Lund, och Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

I ansökan till hyresnämnden pekade de ut de två hyresgästerna bland flera andra på en inbjudan med små inklippta porträtt. Det var värdens bevis för att de två var inblandade och nog för att riva hyreskontrakten, enligt värden. Men hyresnämnden håller inte alls med.

De två anklagade studenterna nekar till att alls varit inblandade. Och förnekar också att det skulle vara deras porträttbilder på inbjudan. Och skulle det vara deras porträtt har dessa klippts in i inbjudan utan deras vetskap eller godkännande. De tycker dessutom att det är orimligt att de sades upp utan att först varnas.

Hyresnämnden menar att den eller de som arrangerat festen mycket väl skulle kunna sägas upp eftersom det som skett under festen är så pass allvarligt. Däremot håller inte värdens bevisning. Det går inte att med säkerhet identifiera de två hyresgäster som värden pekar ut som samma personer som finns på inbjudan. Och även om det skulle vara dessa personer på inbjudan bevisar inte det att de är ansvariga för själva festen.

Läs ocksåFörhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra

– Vi tycker det är bra att nämnden konstaterar att en fest av det här slaget är tillräcklig grund för uppsägning. Sedan kan vi inte lägga oss i deras bevisvärdering. Det är viktigt att det är tydligt att det inte är ok att utsätta grannar och företag för den här typen av fest, säger Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

Annons

AF Bostäder har inte bestämt om de ska överklaga hyresnämndens beslut.

– Det har vi inte tagit ställning till ännu, säger Henrik Krantz.

Hem & Hyra har inte kunnat nå de två studenterna.

Läs också Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad AF Bostäder vill säga upp student

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.