Annons

Här är hyrorna klara för nästa år

Nyheter Innan hyresförhandlingarna ens kommit i gång på många håll i landet är de redan avslutade på Gotland och i Vetlanda. – Vi är nöjda med uppgörelsen, säger Karolina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen i Småland-Blekinge.​
Det var i fredags, den 19 oktober, som förhandlingarna mellan kommunalt ägda Gotlandshem och Hyresgästföreningen avslutades. Hyran för de 5 200 hyresgästerna kommer att höjas med 1, 75 procent nästa år.
 
Gotlandshem hade yrkat på en höjning med 2,9 procent och Hyresgästföreningens bud låg på 1,1 procent.
– De stora kostnaderna för Gotlandshem är bland annat höjda räntor och taxor för sophämtning och fjärrvärme, säger Hans Gärdeklev, förhandlare vid Hyresgästföreningen.
– Sedan är det ju miljonprogrammet där Gotlandshem står inför ett renoveringsbehov på 250 miljoner kronor de närmaste åren, säger han.
Även i småländska Vetlanda är förhandlingarna om nästa års hyror avslutade. Kommunala hyresvärden Witalabostäder höjer hyran med 1,5 procent nästa år, vilket betyder 70 kronor mer i månaden för en normalstor trea.
– Vi är nöjda med uppgörelsen. Det är ett bolag som dras med stora vakanser och vi har försökt att komma fram till en rimlig nivå, säger Karolina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen i Småland-Blekinge.
 
Även från Witalabostäders sida är man nöjd med resultatet av förhandlingarna.
– Givetvis, annars hade vi inte gått med på det. Vi och Hyresgästföreningen var ganska överens från första början, säger Arne Karlsson, vd på Witalabostäder.
Hyreshöjningarna träder i kraft den 1 januari 2008.
Utöver Gotlandshem och Witalabostäder har 15 kommunala bostadsbolag lämnat in yrkande till Hyresgästföreningen om 2008 års hyror. Det genomsnittliga yrkandet ligger på 3,50 procent.

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.