HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hård kritik mot bostadsutredning

Nyheter Utredningen om hur svaga grupper ska komma in på bostadsmarknaden får svidande kritik av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL – men inte på det sätt som utredaren befarade.

Den föreslagna lagen innebär en inskränkning av kommunernas självstyre i och med att mer ansvar för bostadsförsörjningen läggs på bland annat staten, konstaterade utredaren Hanna Wiik.

När Hem & Hyra frågar SKL:s bostadspolitiske expert om hur han ser på just den biten framkommer det att det inte är någon större sak. Kritiken handlar i stället om hur regeringen har styrt utredningen för att slippa ta ett tungt ekonomiskt ansvar för bostadsförsörjningen.

Läs ocksåNy lag ska ge bostäder till svaga grupper

– Det är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt … eller rent av otillräckligt, säger Jan-Ove Östbrink.

Han vill inte gå så långt som att säga att utredaren var bakbunden av regeringens direktiv, men anser att utredningens uppdrag var alldeles för snävt.

– Strama tyglar kan man i alla fall säga, säger han och utvecklar sitt resonemang.

Läs ocksåHöjd inkomstgräns för bostadsbidraget

– Det som saknas i utredningen är kontroversiellt. Vi tycker fortfarande att staten är väldigt passiv.

Anledningen till att regeringen valde att begränsa utredningen var pengar, menar Jan-Ove Östbrink.

– Jag tror att det var medvetet. Man är ganska säker på att det här kommer att kosta pengar, en kostnad som i dag enbart ligger på kommunerna.

Läs ocksåHyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad

Han konstaterar också att kommunerna har fått ta ett allt större ekonomiskt i takt med att antalet hushåll som har rätt till bostadsbidrag har minskat. Detta eftersom inkomstgränsen inte har hängt med kostnadsutvecklingen. När Hem & Hyra skrev om bidraget hösten 2016 hade gränsen varit densamma sedan 1997.

Utredningen går inte närmare in på vad statens kostnad skulle bli för att stötta kommunerna i deras uppdrag att skaffa bostäder åt utsatta grupper, men Jan-Ove Östbrink säger att det handlar om ”åtskilliga miljarder”.

– Bara i Göteborg talar vi om en miljard kronor per år.

– I dag är den sekundära bostadsmarknaden lika stor som de största allmännyttiga bostadsbolagen, säger han och lägger till att den senaste undersökningen visade att det runt om i landet fanns 26 000 till 27 000 lägenheter som hyrdes ut i de olika socialförvaltningarnas regi.

För att den nya lag som föreslås i utredningen ska få effekt krävs därför en bred politisk uppgörelse, säger Jan-Ove Östbrink. Något som han inte tror kommer att ske förrän efter valet. Och kommer den lär den kräva många miljarder ur statens budget.

Läs också Sambopar betalade för mycket hyra Protest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.