Annons

Hela Malmö undantas från ebo – asylsökande blir utan ersättning

Malmö Den som söker asyl i Sverige och väljer att bosätta sig i Malmö mister sin ersättning från Migrationsverket. Hela staden undantas från ebo-lagstiftningen, enligt ett nytt beslut.
Foto: Anders Paulsson/Malmö stad
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Asylsökande som tackar nej till anvisat boende och i stället väljer att bosätta sig i Malmö på egen hand förlorar rätten till dagersättning från Migrationsverket. Beslutet togs på senaste kommunfullmäktige. Det är möjligt tack vare ett undantag i den nuvarande ebo-lagstiftningen.

Lagstiftningen tillåter asylsökande att själva ordna eget boende – ebo – med bibehållen ersättning under tiden asylutredningen pågår. Men ebo, som infördes 1994, har lett till ökad trångboddhet och att en stor andel med försörjningsstöd samlas i områden som redan är fattiga och som betraktas som utsatta. Erfarenheten visar att omkring hälften av de asylsökande valt sitt boende själv och då sökt sig till områden där vänner, släkt och landsmän redan bor, vilket ökat segregationen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Malmös kommunledning har kritiserat ebo-lagstiftningen i många år och drivit på en ändring av lagen. När nu lagändringen, som trädde i kraft vid årsskiftet, öppnat för kommuner att undanta ett eller flera områden har Malmö tagit chansen. Länsstyrelsen har yttrat sig och menar att man inte borde undanta hela Malmö. Men de styrande, S och L, nöjer sig inte med enstaka områden utan väljer att stoppa ebo i hela kommunen. Och SD och M stöttar beslutet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Vi vill att asylsökande ska ges möjlighet till ett socialt hållbart mottagande och att de negativa effekterna av ebo ska försvinna, säger Kartin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Annons

Att det finns områden som inte är socialt utsatta i Malmö spelar mindre roll, menar S. Risken för handel med hyreskontrakt och adresser är alldeles för stor om man inte undantar hela kommunen.

Läs ocksåNy lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser

– Man kan till exempel fortsätta att bo i östra Malmö men vara skriven i västra. Det i kombination med en osäkerhet kring huruvida Migrationsverket följer upp adresserna och att dagersättningen inte räcker långt för att kunna skaffa sig ett drägligt boende, varken i utsatta eller i andra områden, gör annars förutsättningarna för att lagens syfte ska uppnås väldigt svåra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

En majoritet i kommunfullmäktige står bakom beslutet att undanta hela staden från ebo-lagstiftningen. C och MP vill dock att enbart vissa områden undantas. MP kallar kommunledningens agerande för ett ”mycket märkligt och tragiskt agerande”. ”Envar som varit i Malmö vet att Malmö har sociala utmaningar, men ingen kan på allvar påstå att Västra hamnen och Limhamn skulle vara socialt utsatt”, skriver de i sin reservation. V är emot förslaget som de menar inte löser utmaningarna på bostadsmarknaden. Att många väljer att bosätta sig i närheten av landsmän är ett sätt att skapa trygghet och få stöd, som de ser det.

Annons

Beslutet börjar gälla från den 1 juli i år. Även Göteborg har valt samma väg som Malmö – att undanta hela staden från ebo-lagstiftningen.

Läs ocksåHela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning
Fakta: Kommunerna som kan undantas från reglerna

De 32 kommuner som kan anmäla områden att undanta från ebo-lagstiftningen är: Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Fakta: Dagersättning till asylsökande

Asylsökande som inte har några egna tillgångar får dagersättning av Migrationsverket. Den ska täcka dagliga kostnader.

Dagersättningens storlek beror på om du bor någonstans där mat inte ingår, eller om du bor på något av Migrationsverkets boenden där mat ingår.

Ersättningen är som mest 71 kronor per dag för en ensamstående vuxen. Det blir drygt 2 000 kronor per månad. Pengarna ska räcka till mat, kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Om man tjänar pengar på annat sätt medan man får dagersättning och inte berättar det så är det brottsligt.

Källa: Migrationsverket

Läs också Kommunerna som tar emot flest asylsökande saknas på ebo-lista Efter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg" Göteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.