Annons

Kommunerna som tar emot flest asylsökande saknas på ebo-lista

Nyheter Regeringen har en lista på kommuner där lagen om eget boende ska begränsas. Men de kommuner som tagit emot flest asylsökande finns inte med. Hem & Hyra har granskat siffrorna.
Foto: Pxhere
Göteborg, Stockholm och Malmö finns alla med på regeringens lista över kommuner som ska undantas från ebo. Ingen av kommunerna finns däremot med på topplistan över vilka som tagit emot flest asylsökande i eget boende när

Från och med årsskiftet ska ebo-lagen begränsas. Då får inte asylsökande välja eget boende fritt. Åtminstone inte i områden som är socioekonomiskt utsatta – då har den asylsökande nämligen inte rätt till dagersättning och särskilt bidrag.

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förslaget som nu ligger på bordet innebär en begränsning där vissa områden undantas från ebo. Enligt propositionen, som ska klubbas i riksdagen först i slutet av november, är det socioekonomiska faktorer som ska avgöra vilka områden det gäller. Och trots att SCB i nuläget inte har denna statistik på områdesnivå, vilket Hem & Hyra skrivit om, har regeringen pekat ut 32 kommuner som kan vara aktuella att undantas. Där finns kommuner som Stockholm, Göteborg, Södertälje, Trollhättan och Botkyrka (se fullständig lista längst ner).

Men när Hem & Hyra granskar de 32 kommunerna, visar det sig att det finns andra kommuner som har fler ebo-boende. Lägesbilden just nu, över vilka kommuner som har flest asylsökande i eget boende per invånare ser ut såhär:

Tabell. Kommuner med flest asylsökande i eget boende per invånare, 1 oktober 2019.

Där finns visserligen några av de 32 kommunerna representerade, med Botkyrka i topp. Men bara 10 av de utpekade kommunerna finns med bland de 30 första. Alltså är regeringens urval i minoritet.

Hem & Hyra har också tagit fram siffror för mottagande av nyanlända för de fem senaste åren, 2014–2018. Även där har vi tittat på siffrorna utifrån antal personer som löst eget boende. Bland de kommuner som under dessa år har haft flest asylsökande i eget boende totalt sett, finns majoriteten av regeringens 32 utpekade kommuner med. Göteborg, Stockholm och Södertälje toppar exempelvis listan.

Men det är också tre väldigt stora kommuner. När vi istället tittar på antalet ebo-boende utslaget per invånare i kommunen ser bilden annorlunda ut. Då försvinner regeringens utpekade kommuner helt från toppen. Först på plats 15 ligger värmländska Filipstad och på plats 17 skånska Perstorp, som båda finns med på regeringens lista. På topp 30-listan är det sedan bara Södertälje som också finns med, på plats 29.

Annons
Läs ocksåGöteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo

Tabell. Kommuner med flest mottagna nyanlända från eget boende 2014-2018.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) försvarar dock listan och menar att begränsningen kommer att göra skillnad.

– Jag tror att det kommer att få en avsevärd effekt, för en tvåbarnsfamilj kan det uppgå till ungefär 6 000 kronor per månad som man då blir av med när man inte längre får dagersättning. Är du här som asylsökande är det här i princip din enda inkomstkälla, säger han.

Läs ocksåElva kommuner som säger stopp till asylsökande får nu bakläxa

En kommun som har en stor andel asylsökande i eget boende men ändå inte finns med på regeringens lista är Haninge, där kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) säger att det hade varit bra att få vara med.

– När vi diskuterar ebo generellt så finns det problem med ökad trångboddhet och personer som hamnar i en extremt utsatt situation. Ur det perspektivet hade det absolut varit bra att vara med.

Samtidigt hoppas hon på att ebo-lagen kommer att slopas helt.

– Jag har uppfattat detta lite som ett första steg att förändra ebo-lagstiftningen. Jag hoppas egentligen att den tas bort helt och hållet. Det finns en risk när man pekar ut vissa kommuner och vissa områden att man kanske flyttar över problemet till andra kommuner som har motsvarande områden, säger hon.

Annons

Alla kommuner har dock inte lika stor koll på den förändrade lagstiftningen, och att regeringen gjort en lista.

– Frågan har inte dykt upp på min radar än. Det hanteras på tjänstemannanivå och har nog hamnat mellan stolarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelseordförande i Sigtuna.

Inte heller i Upplands Väsby ligger ebo-lagstiftningen högst på agendan just nu.

– Jag vet inte vad det får för konsekvenser för Väsby, men om det finns potential för ett ännu större tryck för Upplands Väsby, så skulle det inte vara bra för det integrationsarbete vi försöker få till här, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

 

Fakta: De 32 kommuner som regeringen pekat ut

Regeringen har pekat ut 32 kommuner som kommer att undantas från lagen om eget boende: Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp, Örebro.

Läs också Hela Malmö undantas från ebo - asylsökande blir utan ersättning Hela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.