Annons

Hot mot hyresrätten enar föreningen

Nyheter ​Inför ett starkt yttre hot sluter Hyresgästföreningen leden. Så tolkar ordförande Barbro Engman debatterna och omröstningarna under helgens stämma i Luleå.
Barbro Engman omvaldes enhälligt till ordförande under söndagen.
Hon sade att hon aldrig förut har upplevt en sådan stor enighet kring sakfrågorna under en stämma. Och hon tycker inte att det är så konstigt, med tanke på förslagen att ändra hyresmarknadens regler radikalt.
– Tänk på vilka yttre hot vi har nu. Alla grundpelare är i gungning. Då har man inte tid och råd  att hålla på med interna frågor. Jag tror alla känner att det som medlemmarna kräver nu, det är att vi kan åstadkomma något.
Två av de frågor som ändå väckte debatt var av ideologisk natur. Det var dels förslaget att Hyresgästföreningen ska köpa bostadsfastigheter för att kunna visa hur en bra värd kan agera, dels att föreningen ska kunna ge juridisk hjälp åt bostadsrättsinnehavare.
I båda dessa frågor blev det nej.
– Det finns en vilja att vi ska sluta ihop kring kärnfrågorna nu. Vi ska jobba för hyresrätten, det finns det en väldig enighet om, säger Barbro Engman.
Själv hade hon kunnat se fördelar med att köpa hyreshus och agera mönstervärd, men ser också att man då skulle riskera att sätta sig i svåra dilemman.
Att det blev nobben för bostadsrättsinnehavare tycker Barbro Engman inte är så konstigt.
– Just nu pågår svåra ombildningsprocesser och många kämpar för att få bo kvar i hyresrätt. Bostadsrätter uppfattas som ett hot och inte något vi ska stötta.
Barbro Engman tror att båda dessa förslag hade kunnat få gehör för ett par år sedan – och kanske kan få det igen, senare.
– Men just nu är det viktigast att jobba med att försvara det som yttre krafter vill att vi ska backa från.

Annons
Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.