HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huge körde hissar med användningsförbud

Huddinge 32 hissar i Visättra används dagligen. Detta trots att de inte är besiktade enligt hissmärkningen. – Det är jätteslarvigt, säger hyresgästen Amal Shehadeh.
Foto: Kenneth Samuelsson
Trasig hiss ledde till ekonomisk kompensation.

Hem & Hyra fick signaler om att Huges hissar i Visättra inte fungerar som de ska. Hyresgäster menade att de fastnade i hissarna och att de lät obehagligt.

På plats kan vi konstatera att hiss efter hiss, totalt 32 stycken på Visätravägen 1-59 och nummer 30-32 skulle ha besiktats senast i juli. Men ingen av de 32 hissarna är besiktade i tid enligt märkningen i hissen.

Läs också15 000 hissar kan vara farliga

Bengt Öhman, Jur kand på Hyresgästföreningen, berättar att Plan- och bygglagen säger att hissar ska besiktas en gång per år. Besiktas de inte i tid införs automatiskt ett användningsförbud.

– Det är oerhört nonchalant av Huge att inte kontrollera hissarna i tid och att sedan låta hyresgästerna använda hissar som inte är godkända. De äventyrar hyresgästernas liv och hälsa eftersom ingen vet om hissarna är säkra, säger han.

Hyresgästföreningen kommer nu att göra en anmälan till Huddinge kommun, som är tillsynsmyndighet för hissar.

Läs ocksåFarlig hiss kunde användas – trots förbud

– Hyresgästerna betalar hyra för att få åka i säkra hissar. Huge måste omgående fixa hissarna, de bryter ju mot lagen, säger han.

Under Hem & Hyras rundvandring i Visättra upptäcks en hiss som har en fungerande lampa, här sker hissfärden nästan i mörker.

Amal Shehadeh har bott på Visättravägen i 18 år och är en av de som klagat på hissarna flera gånger genom åren.
– Alla i huset har fastnat i hissen, jag fastnade med min lilla son som blev jätterädd och ledsen och inte vågar åka hiss längre. Det var varmt, svårt att andas och jag blev jättearg.

Läs ocksåSäkrare att åka hiss på jobbet än i bostadshuset

En gång blev det fel på hissen som stod still i över en månad. Hon vill att Huge byter ut hissarna mot nya eller i alla fall kontrollerar och ser till att de är i bra skick.
– När vi hade möte med den lokala hyresgästföreningen så var det jättemånga som klagade på hissarna. Mycket behöver göras här men hissarna är viktigast, säger hon.

Hem & Hyra har ställt flera frågor om hissarna till Huge Bostäder som lovat att återkomma, men ännu inte återkommit. Vi kommer att uppdatera artikeln när vi får svar från bostadsbolaget.

Läs också Christer, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen Miljonprogrammens hissar har gjort sitt - nu ska de bytas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.