HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

15 000 hissar kan vara farliga

Nyheter ​Långt ifrån alla av landets hissar är besiktade. Omkring 15 000 har inte genomgått den årliga kontroll som krävs och de kan vara farliga att färdas i.

​ Under de senaste tio åren har sex personer omkommit och 20 skadats allvarligt i hissolyckor i Sverige. I de flesta fall har det handlat om att personer har klämts fast vid godstransport i hissar utan innerdörr. 

Fastighetsägaren har ansvar för att hissen kontrolleras årligen. Det finns sex godkända företag som utför sådan kontroll.
En undersökning som Boverket gjort visar att 15 000 av landets mellan 120 000 och 125 000 hissar inte är besiktade.
På en godkänd hiss ska det finnas ett kontrollmärke. Där ska det framgå när hissen måste besiktas senast nästa gång. Det är kommunen som har tillsynen.
– Börja med att kontakta fastighetsägaren om du upptäcker att hissen inte kontrollerats. Om inget händer är nästa steg att höra av sig till kommunen, råder Jaan Karsna, hissexpert på Boverket, oroliga hyresgäster.
 
De senaste åren har krav på hissarna skärpts. Befintliga hissar som inte har innandörr ska förses med varningsskylt. Vid större ändringar av hissar ska innerdörrar, larmanordning och nödbelysning installeras, samt att hissknapparna ska vara tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning.
 

Läs också ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.