Annons

Missnöje med sopkaos i Flemingsberg: ”Vi bor ju här”

Huddinge ”Nu får det fan räcka”. Hyresgästen Tugba Baran är trött på att mötas av ett sopberg i sitt bostadsområde. Och hon får stöd av förskolebarn i området. Nu lovar Huge Bostäder att en lösning är på gång. ”Jag förstår att hyresgästerna är frustrerade”, säger Rosa Vitrera Luiga distriktschef på Huge Bostäder.
Foto: Privat
Mitt i sopberget står en skylt med texten. "Snälla kasta inte sopor på marken, Hälsningar Förskolebarn".

Huge Bostäders hyresgäster i Flemingsberg har det senaste året fått vänja sig vid att det ligger mängder av sopor på marken i området.

En av de som har tröttnat på att leva i ett sopkaos är Tugba Baran på Diagnosvägen i Flemingsberg. I ett inlägg på Facebook publicerade hon en film som visar mängder av sopor bredvid containrarna för hushållssopor. Hennes budskap på Facebook var tydligt. ”Nu får det fan räcka”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är helt hemskt, som att gå förbi en soptipp när man går till bilen. Det är ju mitt där vi bor, säger hon.

Hon har ringt Huge Bostäder åtskilliga gånger för att få hjälp med sopproblemen men trots det har inget hänt.
– Jag har tappat hoppet. Jag tycker inte de lyssnar på oss. Trots att vi betalar hyra ser det ut så där. Jag har lärt mina barn att sopsortera och så ser de att verkligheten ser ut så där, det känns inte bra, säger hon.

Läs också"Vi har tröttnat på sopsnusket!"

En förklaring till problemen med sopor är att Huddinge kommun förra året tvingade Huge Bostäder att stänga igen sopnedkasten i hyreshusen på Diagnos- och Terapivägen. Skälet till kommunens hårda nypor var att det ofta var stopp i sopnedkasten och att soplukt och insekter spred sig i trappuppgångarna.

Annons

Istället blev lösningen att Huge Bostäder satte ut containrar i området där hyresgästerna ska slänga sina sopor. Men Rosa Vitrera Luiga, områdeschef på Huge Bostäder bekräftar att det inte har fungerat så bra.

– Jag förstår att hyresgästerna är frustrerade, det är jättetråkigt att det ser ut så här, säger hon.

Läs ocksåFyllde loftgång med andras sopor – nu vräks han

Enligt henne beror de stora sopmängderna på att vissa hyresgäster inte sorterar sina sopor utan slänger alla sopor i containern, men även på att vissa obehöriga, till exempel företag slänger sopor i containrarna. Ett annat problem är att vissa hyresgäster inte tar upp soporna när de missar sophålet utan låter dem ligga kvar på marken.

Men ett skäl till att det slängs sopor på marken är ju att containrarna är fulla. Varför tömmer ni inte bara dem flera gånger på helgen när det är mycket sopor?
– Det går tyvärr inte. Vi anlitar SRV Återvinning för att tömma soporna men de jobbar inte på helgerna och har monopol så vi kan inte anlita något annat företag, säger hon.

Men kan ni inte bara sätta dit fler containrar ifall det blir fullt?

– Det går tyvärr inte på grund av tillgängligheten. De står vid garageinfart och det får inte plats då bilar behöver kunna vända, säger hon.

Annons

Hon berättar att bolaget inte visste vad de skulle göra för att få bukt med sopproblemet och samarbetar därför bland annat med Hyresgästföreningen för att få hjälp. Kommunen har nu gått med på att låta bostadsbolaget pröva att öppna sopnedkasten på första våningen i husen och ta bort containerna.

Men för att det ska fungera och inte bli stopp i sopnedkasten igen ska bolaget jobba med information gentemot hyresgästerna, på olika språk.

– Vi kommer bjuda in hyresgästerna till informationsträffar och dialogmöten med fika och se hur vi kan lösa det här tillsammans. Det handlar mycket om att lära hyresgästerna hur man sopsorterar och att man inte kan slänga pizzakartonger och madrasser i sopnedkasten, då blir det stopp, säger Rosa Vitrera Luiga.

Läs också Hyresgäster tvingades leva med soplukt och fluginvasion Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Huges hyresgäster får höjd hyra – men många får halverad elkostnad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.