Annons

Karin har bott nästan 70 år i lägenheten – ”jag vill inte flytta om jag inte måste”

Huddinge På 1950-talet var hyran drygt 200 kronor – nu är den över 8 000 kronor i månaden. Karin Karlsson, 94, har bott nästan 70 år i sin hyresrätt i centrala Huddinge. Hon kan inte tänka sig att bo någon annanstans.
Foto: Ida Karlsson
Karin Karlsson flyttade in i sin lägenhet i centrala Huddinge 1955. Balkongen är det bästa med lägenheten, tycker hon.

Hur var det att flytta in här?

– Vi kom från Gotland och flyttade in i den här lägenheten när husen var helt nybyggda, 1955. Man var ju lycklig när man fick en ny lägenhet. Nu har jag bott här i snart 70 år. Det är flera här i huset som bott här länge.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag minns när vi hade hyrt här i 50 år. Då var värden Huge på alerten och bjöd på lunch, en stor blombukett plus en hyresfri månad. Att vi fick en hyra det uppskattade vi väldigt mycket.

Hyran var 2 488 kronor och 20 öre om året när vi flyttade in – 207 kronor och 35 öre i månaden. Nu är hyran uppe på 8 099 kronor i månaden för den här trean. Det är lite skillnad.

I början fick vi tapetserat var tionde år, sedan blev det var tolfte. Förr hade vi varmare i lägenheterna på vintern, nu är de sämre på att sköta det.

Läs ocksåLars går mot strömmen - när andra flyttar bor han kvar

Vad har fått dig att bo kvar?

Annons

– Jag har alltid trivts i lägenheten. Det är lugnt och centralt i Huddinge, nära till tåg, buss och affärer. Det är trivsamt att bo här, med skogsdungen utanför och balkongen. Och så har det alltid varit bra stämning i det här huset. Min väninna är 92 år och bor i grannhuset. Hon har bott här lika länge. Henne har jag känt i 30 år. Varma dagar tar jag ut en kaffetermos och så sitter vi på en bänk och pratar.

Karin Karlsson har en storslagen utsikt från köksfönstret på sjunde våningen.

Under pandemin har det känts tomt att inte kunna träffas på samma sätt. En del har man bara kunnat vinka till på torget. Man tappar rösten för att man inte pratar och träffar folk som vanligt. Jag har börjat prata för mig själv för att känna att jag har rösten kvar.

Hur har området förändrats under åren?

– Mycket har förändrats. Tidigare fanns det villor här. Garage och höghus fanns inte. Förr fanns ett varuhus med flera våningar på torget. Nu är det mer små butiker.

Hur är kontakten med grannar?

Annons
Läs ocksåViola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress

– Alla hälsar på varandra och pratar med varandra. Vi var flera som brukade gå till varandra innan pandemin. Flera av de nyinflyttade är så hjälpsamma. Jag kom hem med min rollator och hissen hade fastnat. Då mötte jag ett par som bor här. Han tog rollatorn under armen och hon tog det jag hade handlat och bar det sju trappor. Det var gulligt gjort av dem. Att de ser att det är en äldre människa som kommer och så hjälper de till.

Har du någon gång velat flytta?

– Jag vill inte flytta om jag inte måste. Jag trivs så jättebra här. När jag evakuerades till grannhuset under en renovering ville jag bara tillbaka. Den lägenheten var väldigt varm. Solen låg på hela eftermiddagen. Då insåg jag hur otroligt trivsam min lägenhet är. Min väninna i grannhuset har en exakt likadan lägenhet och trivs lika bra.

Fakta: Karin Karlsson

Ålder: 94 år

Familj: Barn, barnbarn och barnbarnsbarn

Bor: I en av det kommunala bostadsbolaget Huges lägenheter i centrala Huddinge. Har bott 66 år i samma lägenhet och har inga planer på att flytta.

Läs också Här är hyresgästerna som aldrig lockats av flyttvågen Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.