Annons

Hur säker är din balkong?

Skellefteå Dödsolyckan för fyra år sedan i Skellefteå fick en hel bransch att tänka om kring säkerheten. Men ännu finns det hyresvärdar som inte tar frågan på allvar.
Foto: Anneli Lundmark
En man fick miste livet när en balkong rasade i centrala Skellefteå för fem år sedan. I dag är alla balkonger i fastigheten renoverade., Två grannar i Skelleftehamn förskräcktes när den enas balkong lossnade helt från fundamenten och rasade ned på den andras. , På denna balkong i Skelleftehamn rasade hela räcket sommaren 2010.

– Före olyckan var intresset för balkongsbesiktningar lika med noll, nu har det verkligen eskalerat, säger Kjell Lång, WSP, som blev något av landets balkongexpert efter olyckan i Skellefteå.

Vid tjugo procent av alla besiktningar Lång har gjort har balkongerna fått anmärkningar och krävt någon form av åtgärd.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det råder ingen tvekan om att balkonger är en mycket utsatt konstruktion. Det finns fortfarande otaliga balkonger som måste gås igenom. Speciellt gäller det i hus byggda på 40- och 50-talen.

Det finns många seriösa hyresvärdar som har bra koll på sina balkonger, menar Kjell Lång.

Annons

– Men, tyvärr, finns det också en del oseriösa som tycker att det kostar för mycket pengar. De räknar kronor och ören.

Läs ocksåTappade nyckeln och bröt sig in i egna lägenheten – döms: ”Sista utvägen”Den 36-årige mannen bröt sig in hos sig själv med hjälp av en hammare. "Det händer ju såklart också att vi kommer ut och allt är förstört", säger Caroline Umpala, chef för serviceavdelningen på låssmedsföretaget Finlarm i Stockholm.

– Jag kan bara hoppas att lösningar som att sätta dit plåt eller skivor för att dölja risiga konstruktioner har försvunnit under de senaste åren.

Hyresgästföreningen arbetade för att få till en lag på besiktningar av balkonger, i likhet med hissar, men från Boverket blev det nej.

Annons

– Jag skulle också vilja se en lag, som det är nu är det upp till varje fastighetsägare att kolla upp balkongernas kondition, säger Kjell Lång.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Balkongolyckan i Skellefteå utreddes av polisen. Ägaren till fastigheten åtalades inte. 

Fakta: Vad kan du göra?

Kontakta din hyresvärd om du är orolig för din balkong och fråga om denne kan garantera att balkongen kan användas.
Du kan kräva skriftligt bevis för i vilket skick balkongen är.
Om din hyresvärd inte tar dig eller dina krav på allvar kan du få hjälp och råd av Hyresgästföreningen.

Läs också Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Glad nyhet för hyresgästerna efter balkongras i Vänersborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.