Annons

Hus utanför Vadstena får inte hyras ut

Vadstena Hyresvärden lyckades bygga ett jordbävningssäkert hus men misslyckades med det mesta i övrigt. Hyresgästföreningen och byggnadskontoret i Vadstena har gjort gemensam inspektion och nu får huset inte hyras ut förrän det isolerats och gjorts säkert att bo i.

​Hyresvärden hade höga ambitioner när han byggde två hus, ett till sig själv och ett att hyra ut. Husen ligger på landet utanför Vadstena.

– Han sade att han var ute efter medelhavskänslan, säger Jennifer Myrén på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han verkar ha misslyckats. Huset som hyrdes ut visade sig inte gå att bo i och nu lämnar hyresgästerna huset, utan att behöva betala hyra under uppsägningstiden. Det har Hyresgästföreningen förhandlat fram som lösning.

Annons

När Hyresgästföreningen och byggnadskontoret i Vadstena gjorde inspektion var domen hård. Huset får inte hyras ut förrän en rad saker åtgärdats.

Golvet på övervåningen är så bräckligt att en tung person riskerar att falla ner på bottenvåningen. Golvet måste göras om. Det saknas det inre skiktet i form av gipsskivor på väggarna. Tapeterna sitter i stället på ett av de yttre byggskikten och det har bidragit till dålig isolering och att huset blir både kallt och dragit. Dessutom har den ofärdiga byggnaden satt sig och då har det blivit stora glipor överallt. Värdens åtgärd har hittills varit att isolera med silvertejp.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Huset är byggt av delvis återvunnet material och det gör att huset inte ser så nybyggt ut som det faktiskt är. Det gör också att en del gammalt material inte håller måttet.

Annons

Det saknas räcke till trappan i huset och ett sådant måste byggas. Golvet på bottenvåningen sluttar rejält och även det måste åtgärdas.

Utvändigt sticker det ut spikar, precis överallt. Dessa kan skada människor och så får det inte vara.
– Killen från byggnadsnämnden sade att han aldrig hade sett så mycket spik, säger Jennifer Myrén.
Hon konstaterar att hyresvärden verkar ha velat göra rätt.
– Men han saknar kunskapen och förståelsen för hyresgästerna.
Värden ska kontaktas och uppmanas att åtgärda en lång rad brister. Annars får huset inte hyras ut. Värden måste dessutom städa upp på tomten, något han lovade att göra redan i höstas.
Det fanns en positiv sak att konstatera med huset.
– Det är jordbävningssäkert, säger Jennifer Myrén.
 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.