Annons

Hyra ut till mellanhand vinst för Malmövärd

Malmö Hyror femdubblas när mellanhänder hyr ut lägenheter till Malmö stad. Men det är inte bara mellanhandsföretaget som tjänar på upplägget. "Jag får mer betalt genom att hyra ut till dem", säger Joakim Persson på Malmsjö & Persson.

I en rad artiklar har Hem & Hyra avslöjat Malmö stads lägenhetsaffärer. Genom att betala dyr dygnstaxa kan månadshyrorna mångdubblas när kommunen löser situationen för hemlösa. I fjor slutade rekordnotan på 161 miljoner kronor för hotell och liknande akutboende.

Vi har berättat om hyresvärdar som ställer sig ovetande till upplägget och som också anklagar mellanhanden för svartuthyrning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Sedat Arif (S)

Efter vår granskning kräver socialdemokraterna i Malmö en skärpning av lagstiftningen: kriminalisering av olovlig uthyrning och skärpta konsekvenser av ”orimliga påslag” på hyran. Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd, uppmanar även hyresvärdar att hyra ut direkt till Malmö stad utan någon mellanhand. Men det är det inte alla värdar som vill.

En av dem är hyresvärden Malmsjö & Persson. Företaget förvaltar totalt 500 lägenheter och hyr ut tio av dessa till mellanhanden APTS.

– Jag får mer betalt genom att hyra ut till dem helt enkelt. Allting vi gör bygger ju på att vi ska kunna försörja oss, säger Joakim Persson på Malmsjö & Persson.

Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa

De tio lägenheterna omfattas av ett så kallat blockuthyrningsavtal där APTS ges rätten att hyra ut lägenheterna i andra hand. Genom att skriva ett blockuthyrningsavtal sätts de vanliga spelreglerna för uthyrning ur spel och hyran för alla lägenheter betalas i en klump. Det står de två parterna fritt att komma överens om hyresnivån. I det här fallet innebär det ett pålägg om tusenlappar i månaden per lägenhet, enligt våra uträkningar baserat på de summor som nämns i avtalet.

Annons

Varför hyr ni inte ut lägenheterna i vanlig ordning?
– Malmö stad har aldrig erbjudit en enda krona mer för en lägenhet än vad någon annan gör. Men jag får betalt av APTS. Vi är väldigt nöjda med dem som samarbetspartner. De uppfyller sina åtagande mot oss till fullo. De sköter alla problem som kan uppstå i lägenheterna, säger Joakim Persson.

Några av Malmsjö Perssons hus i Malmö.

Enligt Sedat Arif (S) är lösningen på uppläggen med mellanhänder som tar ut dyra dygnstaxor för akutboende bland annat egna boenden, upphandlingar och den nya organisation där en central bokningsenhet tar över det som tidigare låg på enskilda socialsekreterares bord att lösa. Dessutom har Malmö stad 1 460 egna lägenheter att hyra ut.

Men Joakim Persson på Malmsjö & Persson säger sig aldrig ha fått frågan från Malmö stad om att hyra ut direkt till dem.
– De har aldrig hört av sig. Och skulle de göra det är jag tveksam till att samarbeta med dem. Jag har inget förtroende för Malmö stad. Min erfarenhet är att de inte sköter översynen över sina lägenheter, säger Joakim Persson.

Vad tycker du om att APTS hyr vidare era lägenheter för dyra dygnshyror?
– Att Malmö stad vill lösa dygnsboende på det här sättet är deras val och deras sak. APTS är fria att hyra ut sina tio lägenheter hos oss till Malmö stad. Men jag tycker det är anmärkningsvärt att kommunen kan ha ett eget bostadsbolag och ändå inte kunna få fram 300 lägenheter till akutboende, säger Joakim Persson.

Annons
Läs också400 dagar i "tillfälligt boende"

Det finns en rad olika hyresvärdar som hyr ut till mellanhanden APTS, men även flera avslutade samarbeten. Ett sådant är med Frank & Robert fastighets AB på Möllevången i Malmö där Malmö stad betalade APTS för minst två olika lägenheter under förra året.

Men hyresvärden vill inte svara på frågan varför de har hyrt ut till APTS.

– Jag har ingen kommentar. Tack hej, säger Robert Dovic och avslutar samtalet när vi ringer honom.

Läs hela vår granskning ”Bostad till varje pris”.

Fakta: Vad är blockuthyrning?

En fastighetsägare kan hyra ut hyresrätter i klump till ett företag eller en kommun enligt andra regler än vad som gäller för hyresrätter i övrigt, det kallas blockuthyrning. Syftet är att hyra vidare lägenheterna i andra hand.

 Avtalen är bostadshyresavtal med inslag av villkor som förekommer i lokalhyresavtal. En fastighetsägare ansöker hos hyresnämnden om att få upplägget godkänt.

Blockuthyrning kan innebära undantag från tvingande regler som annars gäller för bostadshyresavtal:

  • Ansvar för underhåll kan läggas på hyresgäst i stället för hyresvärd.
  • Uppsägningstiderna kan se annorlunda ut.
  • Hyresnivåerna är inte beroende av samma regler som i ett vanligt bostadshyresavtal. Nivån i sig prövas inte av hyresnämnden. Grunden är att parterna själva ska komma överens om en summa.

Tre förutsättningar måste vara uppfyllda för att få en blockuthyrning godkänd:

  • Avtalet måste gälla minst tre lägenheter.
  • Hyresgästen ska ha för avsikt att hyra ut i andra hand.
  • Det ska finnas ett seriöst behov av blockuthyrning. Det kan vara LSS-bostäder för en kommun, en arbetsgivare som behöver personalbostäder eller bostäder till studenter.
Läs också "Privata företag borde inte tjäna så mycket på hemlöshet" Efter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra Mellanhanden delar hyreshuset i två

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.