HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresbostäder ställer in hyresgästernas resa

Norrköping Hyresbostäder ställer in en hyresgästresa till Kolmården som reaktion på en kampanj som Hyresgästföreningen drivit de senaste månaderna. Men resan blir ändå av.
Foto: Jenny Knutsson
Anita Andersson Landegren och Susan Steisjö är hyresgäster hos Hyresbostäder och engagerade i Hyresgästföreningen. De tycker, liksom Hyresgästföreningens regionordförande Björn Johansson, att bolaget straffar sina hyresgäster genom att ställa in resan.

Den 30 juni skulle bussarna för tredje året i rad ha rullat mot Kolmårdens djurpark, fyllda med Hyresbostäders hyresgäster. I fjol deltog drygt 1 200 personer. Hyresvärden stod för transport och subventionerade även entrébiljetterna. Men i år blir det ingen resa, inte i värdens regi.

– Den är inställd, säger Lars Löfgren, marknadschef på kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder.

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Anledningen är den kampanj som Hyresgästföreningen driver, där man kritiserar att kommunen tar delar av bolagets vinst till annan kommunal verksamhet. Hyresgästföreningen anser att pengarna i stället ska stanna i bolaget och komma hyresgästerna till del i form av underhåll. Hyresgästföreningen har bland annat uppmanat hyresgäster att fotografera exempel på underhållsbrister. Ett större antal bilder har mejlats till kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

När föreningen inte fick gehör för sina synpunkter började man publicera filmer och fotografier på olika webbsajter, som Youtube och Facebook. Den senaste tiden har man också sänt reklam på tv och i radio för kampanjen.

– Det var droppen. Vi delar i stort sett Hyresgästföreningens uppfattning. Ju mer pengar som stannar i bolaget desto bättre. Men med den här kampanjen påstår man att vi sköter vårt arbete dåligt, säger Lars Löfgren.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

Han anser att Hyresgästföreningen använder bostadsbolaget som slagträ mot kommunen och säger att Hyresbostäder tappat lusten att samarbeta med föreningen kring Kolmårdenresan.

– Det är svårt att motivera våra medarbetare att ställa upp. I fjol satsade vi en halv miljon kronor brutto på resan. Det är väl bättre att vi lägger de pengarna på underhåll då, som Hyresgästföreningen vill.

Hyresgästföreningen fick i förra veckan beskedet via mejl från Lars Löfgren. Föreningens regionordförande, Björn Johansson, reagerar starkt och menar att bolaget straffar hyresgästerna.

Läs ocksåSofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrornaHyresgäst vid p-plats

– Det är kommunen vi agerar mot. Att bolaget då går in och backar upp politikerna som beslutat att plocka pengar ur bolaget känns jättemärkligt, säger Björn Johansson.

– Det här är inget annat än ett sätt att försöka få tyst på oss. Men det kommer inte att lyckas, fortsätter han.

Björn Johansson berättar att resan ändå kommer att genomföras, för de hyresgäster som är medlemmar, och den ska bekostas av Hyresgästföreningen.

– Vi måste se till att våra medlemmar inte blir drabbade, utan att de kommer till Kolmården trots allt. Däremot kommer nog resan att ske senare i sommar än det var tänkt, säger han.

– För många hyresgäster är Kolmårdsresan den enda semester man har råd med, säger Anita Andersson Landegren, hyresgäst, förtroendevald i Hyresgästföreningen och en av dem som brukar arbeta med bussresan.

Hyresgäster som inte är medlemmar blir däremot utan resa.

Lars Löfgren tror att hyresgäster som inte får åka kan känna sig straffade. Men han tycker ändå att bolaget gör rätt.

Läs också Stadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökat Ny Norrköpingshyra påverkar över 18.000 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.