Annons

Hyresbostäder vill bygga i fornlämningsområde

Norrköping Hyresbostäder vill bygga nya lägenheter i Södra Himmelstalund i Norrköping. Men först ska bolaget ta reda på vilka fornlämningar som finns i området. En arkeologisk undersökning har inletts.

Norrköpings befolkning växer med ungefär 1 000 personer om året. Hyresbostäder räknar med att nya bostäder behöver byggas och har valt ut några områden som bedöms som extra intressanta. Ett av dem är Södra Himmelstalund. Där finns i dag skol- och idrottslokaler och stora grönområden, men inga bostäder.

Annons
I närheten, norr om Motala ström, ligger ett område med fler än 1 500 hällristningar och även i Södra Himmelstalund har fornlämningar hittats. En mindre undersökning gjordes 2009 och då upptäcktes bland annat en hällristning i området där Hyresbostäder vill bygga.
Nu låter Hyresbostäder arkeologer från Östergötlands länsmuseum göra en mer omfattande undersökning av platsen.
”Förhoppningsvis hittar vi något intressant som kan hjälpa oss få reda på vad som en gång funnits på området och hur man levde på den tiden” skriver Erika Räf, antikvarie vid Östergötlands länsmuseum, i ett pressmeddelande.
Resultatet blir avgörande för hur Hyresbostäder går vidare med nybyggnadsplanerna och de detaljplaner som först måste tas fram. Man kan bli tvungen att anpassa placeringen av de nya husen efter eventuella fornfynd.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.