Annons

Hyresförhandlingarna har strandat

Strängnäs Hyresgästföreningen och Strängnäs Bostads AB kan inte komma överens om hyrorna för 2013. Istället ska hyrorna avgöras av den centrala hyresmarknadskommittén.

Inför höstens förhandlingsomgång lade Strängnäs Bostads AB ett förslag på att höja hyrorna med 7,66 procent. Bakom det rekordhöga kravet ligger ett stort underhållsbehov.

–Vi har ett stort underhållsberg framför oss. Vi kan inte skjuta på det här längre nu, sa Lars Keyser, vd för Strängnäs Bostads AB, till Hem & Hyra i slutet av oktober.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt bolagets kalkyl kommer man att behöva lägga totalt 96, 6 miljoner kronor på underhåll de närmaste fem åren, varav 15,7 miljoner under 2013.

Annons

Hyresgästföreningen håller med om att bolaget är i stort behov av att ta hand om sina fastigheter.

–Vi ifrågasätter inte underhållsbehovet, men det måste göras i en takt som hyresgästerna klarar av, säger Jennie Wiederholm, förhandlare på Hyresgästföreningen i Region Mitt.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresgästföreningens sista bud var en höjning på 2,4 procent, medan Strängnäs Bostads AB kontrade med 3,6 procent. Eftersom parterna inte kommer överens ska de nya hyresnivåerna nu avgöras av den centrala hyresmarknadskommittén, som består av representanter från Hyresgästföreningen och Sabo, de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.