Annons

Hyresgästerna får mer makt över tv:n

Nyheter I dagarna lanserades den nya hemsidan för ett projekt som ska ge hyresgästerna större valfrihet när det gäller tv. – Det är dags att ge konsumenterna makten över tv:n, säger Sven Bergenstråhle, projektledare vid Hyresgästföreningen.​

​Det var i oktober 2004 som en grupp bestående av Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Sabo och Svenska stadsnätsföreningen formade Samverkansgruppen för öppen bredbands-tv.

Annons
Syftet med gruppen är att underlätta utbyggnaden av öppna bredbandsnät där hyresgästerna själva ska kunna välja sitt tv-utbud.
I dag är många hyresgäster bundna till en viss tv-operatör genom sin hyresvärd, något som utgör ett stort hinder för deras valfrihet, enligt Sven Bergenstråhle, boendeforskare vid Hyresgästföreningen och delaktig i projektet.
 
I stället för att ha en digitalbox som är låst till en viss operatör är tanken att hyresgästerna ska ha en box som är tillgänglig för alla, en basbox.
En förutsättning för att basboxen ska fungera är att hyresgästen har tillgång till ett öppet bredbandsnät, det vill säga ett nät som inte ägs av en operatör som Telia eller Comhem.
 
Än så länge finns öppna nät endast på ett fåtal platser i Sverige, i till exempel Varberg, Mora och Tierp.
Men utvecklingen sker i en rasande fart, enligt Sven Bergenstråhle som är övertygad om att det här är framtidens sätt att se på tv.
– Det här projektet är redan känt utomlands. Politiker från Singapore har varit här på besök och de ska nu bygga ett öppet nät för drygt en miljon hushåll, säger han.
 
Den nya hemsidan som lanserades i dagarna erbjuder mest teknisk information och kanske inte ger så mycket för den enskilda konsumenten, enligt Sven Bergenstråhle som dock uppmanar nyfikna hyresgäster att surfa in och läsa.
– Det är dags att ge konsumenterna makten över tv:n, säger han.
 

Annons
Fakta: Hyresgästerna bor billigare

Fakta: Basboxprojektet Basboxprojektet är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Sabo, Svenska Stadsnätsföreningen. I framtiden ska hyresgästerna kunna se på tv och ringa via bredbandet. Allting sköts genom en särskild box som gör att hyresgästerna själva kan välja sin leverantör.

Läs också Guide till hemförsäkringar Bredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: "Det blir försämrat" Om 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna Ex-sambo tvingas betala 25 000 för hyror Därför kan du inte se Kanal 5 längre Bredbandsbråk över i Kinda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.