Annons

Hyresgästerna fryser och bostadsbolaget skyller på dåliga elavtal

Trollhättan Jimmy Eriksson lever i ett av sina två rum för att spara el. Med direktverkande elradiatorer och otäta fönster ser han hur elräkningen rusar i lägenheten i Sjuntorp. Hyresvärden Eidar menar att det delvis är Jimmys eget fel – om han inte har bundit sitt elpris. Hyresgästföreningen menar att kallhyra gör att bostadsbolagen inte arbetar för att åtgärda hus som drar mycket energi.
Foto: Kajsa Wedberg
Kallt och dragigt. David Johansson är orolig över sina små barn i den kalla lägenheten. "Det är skandal att Eidar inte gör något åt det", säger han. "Men så länge vi står för elkostnaderna händer det inget".

Det är en bister dag i Sjuntorp. Det ligger snö på marken och det blåser en västlig vind. Men solskenet gör att termometern ändå når upp till 19 grader i lägenheterna på Kyrkvägen. Här bor Jimmy Eriksson i markplan. Han har tejpat fönster och ventiler för att slippa blåsten. Och de veckor dottern inte är hos honom stänger han till hennes rum och skruvar ner värmen. Ändå var förra elräkningen nästan dubbelt så hög som annars.

Och dessutom fungerar elradiatorerna dåligt. Ett av dem fungerar bara till hälften.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Halva elementet är iskallt. Och de är så gamla och drar kopiösa mängder med ström, säger Jimmy.

I lägenheten ovanpå Jimmys bor David Johansson. Han är menar att huset läcker värme som ett såll.

– Det är otäta fönster. Det blåser till och med ur eluttagen, säger han. Det är skamligt av Eidar att ha ett sånt här hus.

Läs ocksåBilligt blev dyrt för hyresgäster som har kallhyra

Han visar i sin app hur elförbrukningen bara rusat under vinterveckorna.

David Johansson visar i sin app hur elförbrukningen rusat i höjden nu under vintern.

David har två små barn, på två och ett halvt år och åtta månader. Det är knappt han vill låta dem vara på golvet, för det är så kallt.

– Ändå bor vi på andra våningen i husets mitt, och vi kan inte få upp värmen i lägenheten. Även om vi låter elementen vara brännheta.

Läs ocksåElprischocken: Caroline, 76, en av 1000-tals som kallhyr med direkt-el: "Katastrofläge"Caroline Hallström vågar inte ha alla elelement på, av oro för nästa elräkning.

Husen i den här klungan har kallhyra. Det betyder att hyresgästerna har en lägre månadshyra, men att de själva står för elkostnaden både för värme och vatten. I grannhuset har man varmhyra, där värmen ingår i månadshyran.

Energipriser
Jimmy Eriksson och hans mamma Ros-Marie Eriksson bor båda hos Eidar i Sjuntorp och har kallhyra. De menar att bolaget inte åtgärdar de energislukande husen på grund av att hyresgästerna själva får stå för elkostnaderna.

Ros-Marie Eriksson som är mamma till Jimmy har en dotter som bor i huset där man betalar varmhyra.

Annons

– De har betydligt bättre isolering i huset och deras fönster är tätare än i det här, där hyresgästerna själva står för elen, säger hon.

Hon bor själv en liten bit bort i en något nyare lägenhet och där är husen ännu några snäpp bättre, menar hon. Trots det har elkostnaderna skenat den senaste tiden.

– Jag tycker det är tråkigt att ett bostadsbolag som Eidar, som profilerar sig som ett miljövänligt bostadsbolag, inte kan se till att lägenheterna har bättre isolering och lägre energiåtgång. Det är som om Sjuntorp är bortglömt i det här sammanhanget, säger Ros-Marie Eriksson.

Sanny Mattelin, förvaltningschef på bostadsbolaget Eidar, säger kallhyra betyder att hyresgästerna själva måste ta ansvar för sina elavtal. Och om de varit förutseende och bundit dem hade de klarat sig utan kostnadsökningar.

– Men om hyresgästerna anser att det drar från fönster, då är det en annan sak. Då är det något vi måste titta på och åtgärda, säger han. Om vi får samtal om drag från fönster och dörrar, då åker vi alltid ut och kontrollerar det. Men anser man att huset är dåligt isolerat, så har det ju inte kommit nu bara för att elpriserna är höga.

Sanny Mattelin säger att man i samråd med Hyresgästföreningen hållit ner hyreshöjningarna i år på lägenheter med kallhyra.

– De har fått ett lägre påslag på sina hyror, då det var ett önskemål i förhandlingarna, säger han.

Men han säger sig också förstå att flera hyresgäster som har kallhyra också har små marginaler och om man då inte har bundna elpriser kan de slå väldigt hårt mot den enskilde.

– Där kan dock inte vi som bostadsbolag ta ansvar. Vi är väldigt tydliga med att det är de boende själva som måste se till att de har rätt avtal. De som har bundit sitt elpris har en konstant hyra, säger han.

– Att stänga ner värmen i ett rum inte är någon vinst. Det betyder ju att en del av lägenheten är kall och det sprider sig ju i övriga delen eftersom innerdörrar inte är isolerade. Den kyla som blir i det rummet har en negativ effekt på de uppvärmda rummen, där elementen får arbeta ännu hårdare.

Annons

Men du säger att ni kommer att åka till Sjuntorp och se om fönster och dörrar är dåligt tätade?

– Ja, det måste vi göra. Jag har inte upplevt att det varit sämre i de husen än i andra, men självklart ska vi kontrollera det. Det kan hända att det behövs nya tätningslister.

Eidar har cirka 130 lägenheter med kallhyra i sitt bestånd.

Hyresgästföreningen tycker att kallhyra är en otidsenlig form av hyresform. Lennart Johansson, förhandlare i Västra Sverige har tidigare sagt så här:

– Vi vill att man konverterar det till varmhyra. Kallhyra gör att fastighetsägaren inte har några incitament att åtgärda en fastighet som är dragig och drar mycket energi. Min uppfattning är att kallhyra inte hör hemma på våra breddgrader, säger Lennart Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningens region Västra Sverige.

 

 

 

Läs också Elräkningar på 7 000 för en etta – nu vill kommunen vräka 53-åringen Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.