HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen kräver garantier av kommunen

Nyköping I början av veckan blev det klart att Nyköpingshem säljer 895 lägenheter till Rikshem och Dalhäll. Hyresgästföreningen kräver nu garantier av kommunen.

Beskedet om försäljningen till privata fastighetsägare har skapat oro bland hyresgästerna.

– Försäljningen handlar inte bara om kronor och ören. Den handlar om människors hem och trygghet. Många har valt allmännyttan just för att det är ett tryggt boende, säger Claes-Gunnar Mattsson, Hyresgästföreningen i Nyköping, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Nu kräver Hyresgästföreningen att kommunledningen garanterar att hyresgästerna ska kunna bo kvar under samma villkor som tidigare. Bland annat handlar det om kvarboenderabatter och möjligheten att påverka sitt boende.

En del av de fastigheter som Rikshem planerar att köpa, framför allt i miljonprogramsområdet Brandkärr, är i stort behov av renovering.  Hyresgästföreningen befarar att Rikshem passar på att höja standarden i samband med renoveringarna, något som för med sig stora hyreshöjningar.

– I de fall man väljer att göra standardhöjningar i samband med renoveringar kan hyrorna skjuta i höjden. Hyresgästerna måste garanteras inflytande och insyn i de fall ombyggnadsprocesser genomförs, säger Claes-Gunnar Mattsson i samma pressmeddelande.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen
Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.