Annons

Hyresgästföreningen kräver svar av kommunstyrelsen i Kristianstad

Helsingborg I ett brev till Kristianstads kommunstyrelse kräver Hyresgästföreningen att få veta vad vinstuttaget på 30 miljoner kronor från ABK ska gå till.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästföreningen Region norra Skånes regionchef, Richard Mortenlind är kritisk till Kristianstad kommuns vinstuttag. Foto: Gry Ellebjerg

Under hösten har Hyresgästföreningen genom namninsamlingar och politikerträffar försökt få kommunen att ta tillbaka förslaget om att kommunen under 2017, ska ta ut 30 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget ABK:s vinst. Det har inte lyckats och budgetförslaget har gått igenom. Därför skriver Hyresgästföreningen nu ett brev till kommunstyrelsen för att få svar på vad vinstuttaget ska användas till.

– Vi vill veta vad hyresgästernas pengar ska användas till. Det är ju våra medlemmars hyror som de tar. Pengar som vi tycker ska gå tillbaka till bostadsbolaget och hyresgästerna, säger Hyresgästföreningen Region norra Skånes regionchef, Richard Mortenlind.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningen har inte fått något svar av kommunstyrelsen än, men ett tillägg till budgetförslaget har gjorts där det redovisas hur pengarna ska användas. Bland annat beror vinstöverföringen på den befolkningsökning som innefattar en stor mängd nyanlända. Det kräver en utbyggnad av skolor, förskolor och fritidsgårdar. Kommunen behöver även pengar till särskilda boenden för personer som behöver gruppbostäder samt HVB-hem.

Enligt Richard Mortenlind har politikerna lovat att detta är en tillfällig lösning som tagits i ett pressat läge men han är rädd för att kommunen kommer att sätta vinstöverföringen i system.

Annons

– Vi är kritiska till att vinstöverföringen inte löser något på sikt. Utbyggandet av skolor och förskolor lär ju inte upphöra nästa år. Därför vill vi gärna ha ett formellt svar från kommunstyrelsen som visar att det verkligen är en engångslösning.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

Vad får vinstöverföringen för konsekvenser för hyresgästerna på sikt?

– Idag är ABK ett välskött bostadsbolag men om bolaget mjölkas på pengar varje år finns det en risk att bolaget mister sina muskler. Vi vet att det behövs extra resurser i miljonprogramsområdena. Skolresultaten är sämre i dessa områden. Det är därför det är viktigt att vinsterna går tillbaka till bostadsområdena och används till olika bostadssociala insatser.

Annons
Läs också Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.