Annons

Hyresgästföreningen söker tvångsförvaltningav K/S Swedens fastigheter

Dalarna Förskräckligt! Så beskriver Hyresgästföreningens jurist Patrik Esfandi fastigheterna i Österfärnebo. Nu ansöker han om tvångsförvaltning i fyra kommuner.
Tvättstuga i Österfärnebo i K/S Sweden Real Estate Portfolios fastigheter. Foto: LENA MATTSSON

K/S Sweden Real Estate Portfolios danska ägare har tagit in hyrespengarna men bara använt dem till att betala sina lån. Något underhåll har man inte gjort.

– Det vi såg i Österfärnebo var förskräckligt. Det var ruttna fönster och mögliga ytterväggar. Skicket på fastigheterna är under all kritik, säger Patrik Esfandi, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Under helgen ska han gå igenom material om K/S Sweden Real Estate Portfolio och senare i veckan söka tvångsförvaltning för företagets fastigheter i Österfärnebo och Gysinge i Sandvikens kommun, i Borlänge, Hedemora och Arboga. Enda undantaget görs för företagets fastigheter i Finspång där juristerna på plats får ta ställning till vad som behöver göras.

Annons

– Fastigheterna i Österfärnebo har det sämsta skicket,  i vissa fall skulle jag tro att det blir aktuellt att riva snarare än att rusta. Men enligt förvaltaren Jan Andersson är underhållet obefintligt även i de andra kommunerna, säger Patrik Esfandi. 

Tvångsförvaltning söks kommunvis och ansökningarna för Sandviken ställs till Hyresnämnden i Sundsvall och för Borlänge, Hedemora och Arboga till Hyresnämnden i Västerås.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.

– Att ansöka om tvångsförvaltning är det enda sättet vi har att hjälpa hyresgästerna. Jag förstår faktiskt inte varför vi väntat så länge med att göra det, säger Patrik Esfandi.

Annons

K/S Sweden har sålt två fastigheter i Söderhamns kommun till en lokal fastighetsägare och äger nu, förutom de fastigheter som Hyresgästföreningen ska söka tvångsförvaltning för, också 270 lägenheter i Finspång och 36 i Hammarstrand.

Läs också När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.