HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen söker tvångsförvaltningav K/S Swedens fastigheter

Dalarna Förskräckligt! Så beskriver Hyresgästföreningens jurist Patrik Esfandi fastigheterna i Österfärnebo. Nu ansöker han om tvångsförvaltning i fyra kommuner.
Tvättstuga i Österfärnebo i K/S Sweden Real Estate Portfolios fastigheter. Foto: LENA MATTSSON

K/S Sweden Real Estate Portfolios danska ägare har tagit in hyrespengarna men bara använt dem till att betala sina lån. Något underhåll har man inte gjort.

– Det vi såg i Österfärnebo var förskräckligt. Det var ruttna fönster och mögliga ytterväggar. Skicket på fastigheterna är under all kritik, säger Patrik Esfandi, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparYtterligare en hyresgäst krävs på rekordbelopp efter att ha rökt inomhus. Hyresvärden MKB kräver 337 000 kronor.

Under helgen ska han gå igenom material om K/S Sweden Real Estate Portfolio och senare i veckan söka tvångsförvaltning för företagets fastigheter i Österfärnebo och Gysinge i Sandvikens kommun, i Borlänge, Hedemora och Arboga. Enda undantaget görs för företagets fastigheter i Finspång där juristerna på plats får ta ställning till vad som behöver göras.

– Fastigheterna i Österfärnebo har det sämsta skicket,  i vissa fall skulle jag tro att det blir aktuellt att riva snarare än att rusta. Men enligt förvaltaren Jan Andersson är underhållet obefintligt även i de andra kommunerna, säger Patrik Esfandi. 

Tvångsförvaltning söks kommunvis och ansökningarna för Sandviken ställs till Hyresnämnden i Sundsvall och för Borlänge, Hedemora och Arboga till Hyresnämnden i Västerås.

Läs ocksåHovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

– Att ansöka om tvångsförvaltning är det enda sättet vi har att hjälpa hyresgästerna. Jag förstår faktiskt inte varför vi väntat så länge med att göra det, säger Patrik Esfandi.

K/S Sweden har sålt två fastigheter i Söderhamns kommun till en lokal fastighetsägare och äger nu, förutom de fastigheter som Hyresgästföreningen ska söka tvångsförvaltning för, också 270 lägenheter i Finspång och 36 i Hammarstrand.

Läs också Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Värst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.