HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreslägenheter byggs om för en miljon kronor per hushåll

Nyheter Nu startar renoveringen av Helsingborgshems 60-talslägenheter på Drottninghög. Tre huslängor är startpunkt för ett omfattande arbete med de stora miljonprogrammen i Helsingborg.
Foto: Charlotte Ågren
Drygt femtio hushåll på Drottninghög kan under 2016 se fram emot att få en helt ny ute- och innemiljö. Foto: Charlotte Ågren

I veckan anlände grävmaskinerna till Grönkullagatan på Drottninghög. Hela området ska göras om – en del rivas, annat byggas om – och första etappen dras igång i detta nu. Tre huslängor får en påkostad omgörning. Satsningen går loss på mer än en miljon kronor per lägenhet, totalt 59 miljoner kronor.

– Att det är så pass mycket pengar är ju för att vi verkligen vill att det ska bli bra, att projektet ska få en positiv start, säger Gunnar Blomé, projektchef på Helsingborgshem.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Ombyggnaden omfattar såväl stambyte som nya badrum och ny el. Fönster och balkonger byts ut, ny tvättstuga och två nya miljöstationer byggs, fasader byts ut och utemiljön ska bli trivsammare. Nytt kök är ett tillval som en tredjedel har sagt ja till. Det har också funnits möjlighet att göra frånva, att man till exempel kan välja bort inglasad balkong och istället välja kök.

– Vi har låtit hyresgästerna styra vad som passar deras drömmar och plånböcker, säger Gunnar Blomé.

Ovanligt i projektet är att alla 54 hushåll är med på tåget, trots att hyrorna höjs rätt så markant, med mellan 1500 och 2500 kronor i månaden. Höjningen motsvarar mellan 23 och 38 procent och fasas in under fem år. Syftet med att fasa in hyran är att hyresgästen får möjlighet att anpassa sin ekonomi.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

– Det är unikt att vi inte fått ett enda överklagande när vi gör så omfattande insatser, säger Gunnar Blomé.

Ombyggnaden har diskuterats på stormöten, gårdsmöten, samrådsmöten och i en referensgrupp. I två år har den förberetts. Hyresgästföreningen har varit med hela vägen. Till saken hör också att Drottninghög i dagsläget har Helsingborgs lägsta hyror på ca 800 kronor/kvadratmeter. Nu justeras hyran upp, men hamnar inte över en genomsnittsnivå. 

Under den mest intensiva fasen av ombyggnaden flyttar hyresgästerna till ett gästboende vid Drottninghögs centrum där Helsingborgshem har fått ta över ett före detta äldreboende.

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed
Fakta: 6000 lägenheter i behov av upprustning

Helsingborgshem har 6000 lägenheter som är byggda under 60- och 70-talen. De närmaste tre åren ska 250-300 av dem byggas om varje år. Inledningsvis rör det sig om lägenheter på Drottninghög, Fredriksdal och Närlunda.

Drottninghög ska även förtätas. De befintliga 1100 lägenheterna ska bli dubbelt så många.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Helsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.