Annons

Hyresvärden ville ta bort hyresrabatten

Örnsköldsvik Christina Bergström och Berit Svanberg tog strid för hyresrabatt och fick rätt i Hyresnämnden. Högljudda fester, stök i trapphuset och trakasserier ledde till att de evakuerades. Som kompensation fick de rabatt på hyrorna. En rabatt som Övikshem ville dra in.​
Berit Svanberg och Christina Bergström bodde grannar och trivdes bra på Vallhallavägen i Örnsköldsvik.
– Vi fick aldrig veta att vårt hus skulle göras om till elevboende. Det förstod vi först när det började flytta in fler och fler studenter, berättar Christina Bergström.
I takt med inflyttningen ökade störningarna. De två grannarna försökte med allt; prata, skälla, ringa Securitas, men inget hjälpte. Efter ett år hade Christina Bergström fått nog. Övikshem erbjöd henne en ny lägenhet som dock var betydligt dyrare i hyra.
– Jag lovades drygt 700 kronor i hyresrabatt per månad som kompensation. Så jag flyttade.
Berit Svanberg höll ut ett år till. Men när hon fick en råtta nersläppt i brevinkastet hade hon fått nog av hyreshuset.
– Jag förstod inte vad det var som prasslade i lägenheten förrän jag fick se den öga mot öga.
Även Berit fick en ny lägenhet och hyresrabatt. I hennes kontrakt skrevs det in att rabatten gällde så länge hon bodde kvar.
Men plötsligt ändrades det. Via brev meddelade Övikshem att rabatterna skulle dras in.
– De ville ha våra namnunderskrifter på att vi godkände det, men vi skrev aldrig under. Ärendet gick till Hyresnämnden. Berit och Christina fick hjälp av Hyresgästföreningens jurist.
– Det kändes helt rätt att vara där. Övikshem kunde ju inte lova något och sedan inte hålla det, säger Christina Bergström.
Hyresnämnden beslutade att Övikshem inte har rätt att dra in hyresrabatterna.
– Det känns mycket skönt.
 
Övikshems vd, Olle Högdal, berättar att borttagandet av hyresrabatterna skedde i en överenskommelse med Hyresgästföreningen.
– Vi var överens om att rensa i rabattfloran. Det finns protokoll på det. Så sedan tyckte vi att vi kunde gå vidare med saken, säger Högdal.
Planerna gick dock i stöpet i och med att några hyresgäster överklagade till Hyresnämnden och fick rätt att behålla rabatterna.
– Vi kommer inte att överklaga Hyresnämndens beslut trots att det gick emot oss. Saken har inte den digniteten. Vi respekterar Hyresnämndens beslut.
 
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.