HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna sänks för Köpings kommuns äldreboenden

Västmanland Hyresgästerna hos Köpings äldreboenden får hyrorna sänkta efter att Köpings kommun och Hyresgästföreningen tagit fram en ny modell för hyressättningen.

276 äldrehushåll fick hyran sänkt med i genomsnitt 1 276 kronor i månaden från och med den 1 augusti. Den nya hyressättningen har sin utgångspunkt i det kommunala bostadsbolaget KBAB:s poängsystem.

Vintern 2016-2017 chockhöjde Köpings kommun hyrorna i sina äldreboenden och LSS-bostäder. De cirka 400 hyresgästerna reagerade starkt. Ett 50-tal av dem vägrade acceptera de nya hyrorna och fortsatte betala in de gamla. Kommunen drev ärendena vidare till hyresnämnden, där Hyresgästföreningen företrädde 42 hyresgäster genom fullmakt.

Läs ocksåHär har hyresvärden över 50 saker att fixa

Men något beslut i nämnden blev det aldrig. I stället kom parterna överens om att skriva förhandlingsordningar och förhandla sig fram till nya hyresnivåer.

Nu är hyressättningen av äldreboendena klar och innebär en avsevärd sänkning av hyrorna för hyresgästerna. Hyrornas storlek varierar mellan de olika boendena och även mellan olika lägenheter i samma boende, från runt 800 till 1400 kronor i månaden.

Vad som faktiskt blir kvar i plånboken kan emellertid bli mindre i många fall, eftersom Köpings kommun sedan tidigare tillämpat ett tak på 6 000 kronor i månaden för vad de tagit ut i hyra. Att många hyresgäster också har bostadsbidrag, som minskar med lägre hyra, påverkar också.

Läs ocksåSara vann mot värden – slipper betala 15 000 retroaktivt

I fortsättningen kommer hyrorna att justeras årligen, precis som för KBAB:s hyresgäster.

Hyrorna i kommunens LSS-boenden är ännu inte klara, men parterna räknar med att de ska kunna sjösättas den 1 september.

Hyresgästföreningens förhandlare Johan Kretz är glad åt att Köping nu för lång tid framöver har ett stabilt, rättvist och transparent system för hyressättningen av äldreboendena.

Läs ocksåFörsiktig medlemsökning för Hyresgästföreningen

– Och jag vill verkligen tacka mina motparter på Vård & Omsorg för ett väldigt gott diskussionsklimat. Vi har gemensamt arbetar fram en modell som vi tycker verkar rimlig och rättvis, utan att på förhand veta vilka hyror det skulle leda till. Principer har fått gå före egenintresse, säger Johan Kretz i ett uttalande.

KBAB:s marknadschef Lena Ekman har också haft en nyckelroll i arbetet, menar han.

– Hon har haft båda parternas förtroende och utan hennes detaljkunskaper om systematisk hyressättning hade vi fortfarande suttit och kliat oss i huvudet, säger han i samma uttalande.

Läs också Roudi hjälper nya hyresgäster till rätta – "Det tar tid att lära om" Bostadsbolag i Aros-Gävle nominerade till pris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.