Annons

Hyresgäster i LSS-boenden får hjälp av Hyresgästföreningen

Västmanland Ett 40-tal hyresgäster i Köpings LSS-boenden accepterar inte kommunens chockhöjningar av hyrorna. Hyresgästföreningen väljer nu att företräda flera av hyresgästerna i hyresnämnden trots att de inte är medlemmar.

– Det som upprör mig mest är att kommunen valt att direktförhandla med hyresgästerna, som är dementa och förståndshandikappade, när de hade kunnat förhandla med oss i stället, säger Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Han syftar på Köpings kommuns beslut att kraftigt höja hyrorna för totalt 383 LSS-lägenheter från den 1 februari, vilket har oroat många hyresgäster.

Före jul aviserade Köping hyreshöjningarna, som motiveras med att det gamla hyressystemet är orättvist och inte ligger i nivå med övriga hyror i kommunen. Det innebär att vissa hyresgäster kan få hyran fördubblad, medan andra kan få hyran sänkt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Eftersom ett 40-tal boende inte accepterar hyreshöjningarna har Köpings kommun vänt sig till hyresnämnden för att få de nya hyresnivåerna rättsligt prövade.

Hyresgästföreningen region Aros-Gävle företräder flera av hyresgästerna trots att de inte är medlemmar i Hyresgästföreningen. I förra veckan höll Hyresgästföreningen i ett möte för de anhöriga. Ett 15-tal anhöriga skrev på fullmakter, som ger Hyresgästföreningen rätt att företräda de boende i hyresnämnden.

Annons

– Vi vill stämma i bäcken, så att inte särskilda boenden rakar i höjden med orimliga hyror. Det här är utsatta hyresgäster som inte har möjlighet att påverka sina inkomster, de blir dömda att leva ett liv på existensminimum, säger Johan Kretz.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Enligt Jeanette Sander, chef för vård- och omsorg i Köpings kommun, skulle det innebära ett brott mot hyreslagen att förhandla med Hyresgästföreningen i det här fallet.

– Det här är andrahandskontrakt, vi hyr lägenheterna av KBAB. I avtalet står det ingenting om någon förhandlingsklausul, och vi är skyldiga att följa lagen. Men planen är att i alla nya kontrakt som vi skriver, ska vi ha med förhandlingsklausul, vilket innebär att vi har rätt att förhandla med Hyresgästföreningen.

Annons

Har du förståelse för att hyresgäster är oroliga?
– Absolut, vi har varit noga med att informera och finnas tillgängliga på telefon. Men kommunen har inte följt med i hyresutvecklingen om man jämför med Köpings Bostads AB. Och det är riktiga lägenheter vi pratar om, inte rum. 19 lägenheter får dessutom sänkt hyra, säger hon.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar
Fakta: LSS-boende

Ett LSS-boende är en insats enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som innebär en bostad som är anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.Till exempel kan personer med utvecklingsstörning, autism, hjärnskada eller rörelsehinder bo i ett LSS-boende. Att bo i ett LSS-boende är frivilligt för den enskilde. Boendet kan vara ett gruppboende, en servicebostad eller en annan särskilt anpassad bostad.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.