Annons

Ilskna uttalanden i hyresmål ledde till böter

Nyheter Man vinner inte ett mål genom att vara oförskämd. I stället kan det resultera i böter, vilket en 38-åring har fått erfara efter en tvist i hyresnämnden.

Det hela började med att hyresnämnden i Stockholm kom fram till att Stiftelsen Stockholms Studentbostäder hade fog att säga upp hans hyreskontrakt. Detta då han tidvis inte varit inskriven i studentkåren, vilket krävs för att få hyra en studentbostad.

Precis som många andra som är missnöjda med ett domstolsutslag överklagade han. I korrespondensen med hovrätten använde han uttryck som ”din korrupta hora”, ”hovrättens korrupta horor”, ”Svea hovrätts korrupta horor” och ”hovrättens korrupta jäviga horor”.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hovrätten avslog överklagandet och kom även fram till att mannen uttalat sig otillbörligt i domstolsskrift. Detta enligt paragraf fem i rättegångsbalkens nionde kapitel, se faktarutan. Förutom avslaget meddelades han därför att han också får böta 2 000 kronor.

38-åringen förekommer sedan tidigare i brottsregistret. 2014 dömdes till tre månaders fängelse för olaga hot sedan han bombhotat Södertörns högskola och 2009 fälldes han för bedrägeri för att ha sålt legobitar på en populär auktionssajt till dussintals personer utan att skicka dem.

Annons
Fakta: Så här säger lagen

Den som vid ett sammanträde inför rätten stör förhandlingen, bryter mot en ordningsregel eller ett förbud, som har meddelats med stöd av 5 kap. 9 §, eller tar upp eller överför bild i strid mot 5 kap. 9 § andra stycket döms till penningböter. Till samma straff döms den som muntligen inför rätten eller i rättegångsskrift uttalar sig otillbörligt.

Läs också Rätt att vräka blottare Hotade sina grannar med pistol - får bo kvar Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.