Annons

Ingen granskning av stiftelser i Örebro

Nyheter ​Trots att ”Hem för gamla” och ”Kerstin och Anna Cederbergs stiftelse” hyr ut fattigas bostäder till rika, kommer de inte att granskas av länsstyrelsen.- Det är en resursfråga, säger juristen Sven Ångquist.

​Hem & Hyras stora granskning av bostadsstiftelser i Sverige, visar att det är rika som bor i lägenheter som egentligen är till för behövande.

Annons
 
I Stockholms län har en särskild granskning inletts av länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet och ska se till att stiftelserna lever upp till sina ändamål att ge bostäder åt låginkomsttagare.
 
I de två bostadsstiftelserna i Örebro, har mellan 63 och 74 procent av hyresgästerna en inkomst som är högre än Skatteverkets gräns för behövande. Trots det inleds alltså ingen granskning i Örebro.
– Om Stockholm till äventyrs kommer att hitta något att klandra, så kanske vi också inleder en särskild granskning. Men jag tror faktiskt inte att det blir mer än ett idisslande av vad som redan sagts genom er granskning, säger Sven Ångquist på länsstyrelsen i Dalarna som är tillsynsmyndighet för stiftelser i Örebro.
 
Han ifrågasätter även vad en granskning av länsstyrelsen egentligen kan göra för skillnad.
– Man kan ju inte vräka dem som bor där och slänga ut dem på gatan bara för att de är rika. Det vi kan göra är att ge ett pekfinger och säga ”fy skäms” till stiftelserna. Det är lite tandlöst det vi kan göra.
 
Men hur har det blivit så här att det är rika som bor i lägenheter som var menade för fattiga?
– Min gissning är att det stiftelserna riktar sig till målgrupper som kanske inte stämmer överens med verkligheten längre. Då kan de fundera över om de verkligen ska ha det ändamålet eller om de ska vända sig till Kammarkollegiet för att få dem ändrade.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Rika flyttar in i hus för fattiga Höjningar tvingade Siv att flytta Bostäder för fattiga går fortfarande till rika Ordnade billig semester i stället för bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.