Annons

Inget åtal mot Västeråsföreningen

Västerås ​Det blir inget åtal om bokföringsbrott mot styrelsen i hyresgästföreningen i Västerås. Åklagarmyndigheten lägger ned förundersökningen då man anser att bristerna inte är av någon större omfattning. Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman står dock fast vid kritiken mot Västeråsföreningen och poängterar att det fortfarande fattas redovisning för 50 000 kronor.

​Det var i april i år som Hyresgästföreningens högsta ledning efter en extra revision beslöt att polisanmäla dem som suttit i styrelsen för hyresgästföreningen i Västerås mellan åren 2006 och 2010 för misstänkt bokföringsbrott. Drygt 50 000 kronor hade inte redovisats och de anmälda förtroendevalda suspenderades, stängdes av, från alla sina uppdrag inom Hyresgästföreningen.

Annons
Detta fick bland annat till följd att ordföranden i Västeråsföreningen, Hans Ohlsson, också fick sluta sitt uppdrag som ordförande i regionstyrelsen i Aros-Gävle och att Västerås blev utan representation i den nya regionstyrelsen.
Barbro Engman menar att det är bra att åklagaren utrett saken så pass snabbt men understryker att trots att undersökningen läggs ned så kvarstår kritiken mot Västeråsföreningen och dess styrelse:
– Vår inställning till händelsen har inte förändrats av åklagarens beslut. Det fattas fortfarande drygt 50 000 kronor som inte har redovisats och det är oacceptabelt för oss. Hyresgästföreningen är en organisation som ska ta ett särskilt ansvar för att förvalta medlemmarnas pengar.
Vad som nu kommer att hända med de suspenderade medlemmarna är oklart, flera av dem har lämnat Hyresgästföreningen. Förbundsstyrelsen kommer att ta upp den frågan på sitt möte i augusti.
Även styrelsemedlemmarna i hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta är polisanmälda för bokföringsbrott. Och även den föreningen har mist sina platser i regionstyrelsen och en helt ny styrelse har valts.
Åklagarmyndigheten har ännu inte tagit ställning till om åtal ska väckas i fallet Uppsala-Knivsta.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” 77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.