Annons

”Jag älskar min förort”

Sollentuna – Det här är världens bästa kommun. Jag lämnar aldrig Sollentuna när jag är ledig, här finns allt. Tv-profilen Doreen Månsson har hittat samma gemenskap här som i barndomens Afrika.

Kvartersbutiken i miljonprogramsområdet är nästan bara ett hål i väggen. Men här hittar Doreen Månsson specialiteter som inte finns i vanliga affärer. Vid kassan förhör hon sig om hälsan hos pappan i ägarfamiljen. Hon hejar och ropar hälsningar när hon går hemåt, samtidigt som hon pratar i mobiltelefonen.

– Vi hamnade här av en slump, tänkte att här kan man inte bo, men jag kör på så länge. Det fanns något här som är liknar hur det var när jag växte upp i Afrika. Alla gick hem tillsammans efter skolan, man grillade och åt tillsammans.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som ensamstående mamma uppskattar hon att ha många omkring sig som kan hjälpas åt.

– Jag kan alltid ringa någon och säga ”du får ta med min unge hem”. Nästa gång ber någon mig. Kompisarna är som syskon, alla leker med alla. Helgerna är min pay-back-time, då får alla komma till mig.

Doreen är uppvuxen i Nigeria och Zambia, där föräldrarna jobbade som biståndsarbetare. Hon gick i engelsk klosterskola med aga och ”hela paketet”. I mellanstadiet flyttade hon till Umeå.

Annons
Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

– Jag var annorlunda, jag kom från Afrika, blev kallad neger. Jag var minoritet i Afrika också, men där blev jag aldrig bemött på ett så taskigt sätt. 

Hur ska man bemöta nya människor?

– På samma sätt som en person som inte är ny. Jag försöker tänka att alla är som Barbro i porten mitt emot.

Läs ocksåDärför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal"Bild på hyresgäster i en trappuppgång.

När hon kom till området startade hon fritidsgården Pink Ladys med några kompisar. De fick en lokal av Sollentunahem som de målade rosa och sedan bjöd in polis, gynekolog och andra vuxna förebilder.
– Bara för tjejer, killar tar för sig ändå. Fritidsgårdar behövs, understimulerade ungar är farliga ungar. Så var det när jag var liten, allt skit vi gjorde var på grund av tristess.

Annons

Långtråkigt hinner det inte bli i Doreens sällskap. Hennes energi smittar, precis som i hennes tv-program.

– Det är inte så stor skillnad mellan Bolibompa och Doreen 21:30. Med vuxna blir det lite längre och djupare historier.

Fakta: Doreen Månsson

Ålder: 33.
Bor: Hyresrätt i Sollentuna, trea.
Yrke: Programledare, senast i egna pratshowen Doreen 21:30. Har även varit programledare i Bolibompa.
Familj: Två döttrar, 17 och 11 år.
Talang: ”Jag är bra på att härmas, hjärtligt och gärna bakom folks rygg.”

Läs också Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.