HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Järfällahus betalar 3,2 miljoner i vd-fallskärmar

Järfälla Över tre miljoner. Så mycket av hyresgästernas pengar har gått till vd-fallskärmar hos Järfällahus. För två år sedan fick Malin Söderman 700 000 – nu får avgående vd:n Peter Sjerling 2,5 miljoner efter knappt ett år på posten.
Foto: Järfällahus/Kristina Wahlgren
Peter Sjerling slutade som vd på Järfällahus i slutet av april. Efter knappt ett år på posten får han 2,5 miljoner i fallskärm.

Den 26 april förra året tog Järfällahus styrelse beslut om att tillsätta Peter Sjerling som vd. Han tillträdde sin tjänst som vd den 27 augusti 2018. Nu slutar han sin tjänst med omedelbar verkan.

Anledningen till avgången är oenighet kring formerna för ägarstyrningen av bolaget, enligt bolaget.

Läs ocksåJärfällahus vd avgår efter kritikJärfällahus vd, Malin Söderman, slutar med omedelbar verkan.

Slutade han frivilligt eller fick han sparken?

– Vi har gjort en överenskommelse, så det är varken det ena eller det andra. Vi har fått nya ägardirektiv och Peter var rekryterad utifrån de gamla ägardirektiven. Det nya styret i Järfälla kommun vill driva bolaget i en annan riktning med mindre nybyggen och mer fokus på underhåll. Det finns ett stort uppdämt underhållningsbehov i fastigheterna som kommer att vara i fokus, säger Björn Lindforss (M), ordförande för Järfällahus styrelse.

Björn Lindforss går in som arbetande styrelseordförande under tiden som rekrytering av en ny vd pågår.

Läs ocksåJärfällahus vd måste redovisa lön

– Vi har satt igång processen och har eventuellt en lösning för en tillförordnad vd på gång rätt så snart. Jag vill bara poängtera att Peter har gjort ett bra jobb med bolaget, säger han.

Det har varit många vd-byten senaste åren inom Järfällahus, vad beror det på tror du?

Annons

– Det har varit en hel del tillfälliga chefslösningar, så egentligen är det en rekryterad vd som slutat och det är Malin Söderman. Det är olyckligt med många byten, men det kan bero på att det skett stora förändringar i Järfällahus de senaste åren. Traditionellt sett har Järfällahus varit ett bolag som förvaltat i första hand, nu går vi tillbaka till det med renovering och rot som huvudfokus. Men vi kommer inte att sluta bygga helt.

Läs ocksåOmbildning i Järfälla godkänd – trots frågeteckenHårsta backe

Malin Söderman började på Järfällahus i början av 2017. Hennes uppdrag var att förändra bolagets fokus från förvaltning till att också bygga nytt. Hon sa upp sig i oktober 2017. I sitt anställningsavtal hade hon en fallskärm på ett halvår eller drygt 700 000 kronor, utan arbetsplikt, vilket Hem & Hyra rapporterade om.

Peter Sjerling blir arbetsbefriad i sex månader med lön, sedan får han ett avgångsvederlag som gäller i 12 månader med full  lön. Han hade 125 000 kronor i månadslön, vilket blir 2 250 000 kronor. Med pensionsinbetalningar och andra förmåner under uppsägningstiden blir det nästan 2,5 miljoner kronor sammanlagt.

Det är mycket pengar för knappt ett års anställning?

– Jag skulle tro att alla vd:ar har en liknande konstruktion i sitt vd-avtal, säger Björn Lindforss.

Simon Safari, ordförande i hyresgästföreningen region Stockholm, är kritisk till de höga vd-avgångsvederlagen.

Annons

– I ett allmännyttigt företag sticker det ut. Pengarna ska gå till hyresgästerna och till underhåll, ombyggnationer och trivsel i stället för vd-fallskärmar, säger han.

Daniel Lundin, ordförande i hyresgästföreningen Järfälla, håller med om att det är mycket pengar som borde användas till annat. Han tycker det är oroväckande med alla förändringar personalmässigt inom Järfällahus.

– Det påverkar oss hyresgäster när personalstyrkan förändras hela tiden, vi behöver stabilitet, säger han.

Hem & Hyra har försökt att nå Peter Sjerling för en kommentar, utan att lyckas.

Fakta: Så mycket får vd:n i fallskärm
Sammanställning Peter Sjerling Antal Per mån Totalt
Lön under uppsägning 6 125 000 750 000
Bilförmån under uppsägning 6 4539 27 234
Pensionsavsättning under uppsägning 6 35 331 211 986
Avgångsvederlag 12 mån 12 125 000 1 500 000
Totalt: 2 489 220
Läs också Järfällahus granskar sin egen ombildning – "trovärdigheten kan ifrågasättas" Lisa blir av med halva trädgården när kommunen tar tillbaka mark

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.