HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Järfällahus vd måste redovisa lön

Järfälla Järfällahus måste lämna ut uppgifter om vd:s lön och villkor. Det slår kammarrätten fast.

Kammarrätten har fjorton gånger tidigare prövat frågan om uppgifter om chefstjänstemäns löner får sekretessbeläggas. Alla slutade med att den journalist som begärt ut uppgifterna också fick ta del av dem. 

Uppgiften kan hemlighållas om det finns konkurrerande verksamheter som skulle gynnas om uppgiften avslöjas. Det finns, konstaterar kammarrätten, företag i samma bransch. Men bedömningen blir ändå att ett röjande av vd-lönen inte skulle skada Järfällahus.

Läs ocksåOmbildning i Järfälla godkänd – trots frågeteckenHårsta backe

Redan när Järfällahus beslutade om sekretess kommenterade vd Olof Lindholm att det här är frågan om principer.

– Det finns ett allmänt intresse av att det här prövas en gång för alla. Ta den bollen nu, sa han då.

Nu blir det inte så. Ett beslut från kammarrätten kan inte överklagas av bostadsbolaget. Förra gången Hem & Hyra gjorde undersökningen om vd-löner tjänade Olof Lindgren 107 000 kronor i månaden.

Läs ocksåJärfällahus granskar sin egen ombildning – "trovärdigheten kan ifrågasättas"

Enligt Mikael Jämtsved, ordförande i Järfällahus finns det inte någon policy kring hur tjänstemäns löner ska lämnas ut.

– Vi har inte diskuterat frågan under min tid i styrelsen, säger han.

 

Läs ocksåInget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidragUppsala kommun, logga på fasad

Däremot är det klart vad som gäller den här gången.

– Lagen gäller. Det vi har sagt är att det är problematiskt att vi konkurrerar om personal med privata bolag, som inte behöver lämna ut lönen. Om en laga kraftvunnen dom sagt att det ska vara offentligt, så är det klart att vi ska följa det. Sedan får vi prata om hur vi ska hantera frågan framöver, säger Mikael Jämtsved.

Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra välkomnar domen.

– Det är glädjande att Kammarrätten återigen visat att vd-lönen är offentlig. Förra gången var det sju sekretessbeslut – vi fick rätt i samtliga fall. Nu var det bara ett. Det borde nu stå klart att det är en offentlig uppgift. Det är en viktig demokratisk grundbult att offentliga uppgifter ska lämnas ut. Det har vi drivit väldigt medvetet och konsekvent sedan tidningen startade, säger hon och fortsätter.

 – Det här handlar om både hyresgästernas och medborgarnas pengar. Särskilt i dessa tider är det viktigt att slåss för offentlighetsprincipen, det har vi gjort och dessutom fått rätt.

Är det sista gången en vd-lön hemlighålls?
– Det trodde vi förra gången, så säker kan man inte vara. Samtidigt lämnar de allra flesta vd-ar ut uppgifterna utan mankemang, säger Susanna Skarrie.

Läs också Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar Lisa blir av med halva trädgården när kommunen tar tillbaka mark

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.