Annons

Järfällahus vd måste redovisa lön

Järfälla Järfällahus måste lämna ut uppgifter om vd:s lön och villkor. Det slår kammarrätten fast.

Kammarrätten har fjorton gånger tidigare prövat frågan om uppgifter om chefstjänstemäns löner får sekretessbeläggas. Alla slutade med att den journalist som begärt ut uppgifterna också fick ta del av dem. 

Uppgiften kan hemlighållas om det finns konkurrerande verksamheter som skulle gynnas om uppgiften avslöjas. Det finns, konstaterar kammarrätten, företag i samma bransch. Men bedömningen blir ändå att ett röjande av vd-lönen inte skulle skada Järfällahus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Redan när Järfällahus beslutade om sekretess kommenterade vd Olof Lindholm att det här är frågan om principer.

– Det finns ett allmänt intresse av att det här prövas en gång för alla. Ta den bollen nu, sa han då.

Nu blir det inte så. Ett beslut från kammarrätten kan inte överklagas av bostadsbolaget. Förra gången Hem & Hyra gjorde undersökningen om vd-löner tjänade Olof Lindgren 107 000 kronor i månaden.

Läs ocksåBankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästernaTvå hus i sex-sju våningar med avskalade gråbeige betongfasader mot gatan och träfasad med balkonger in mot gårdarna. Ytterligare ett hus i bakgrunden. Gränskande träd, bland annat en stor björk längst till höger i bild. Det är ännu oklart om investeringstödet för husen i Rickomberga kommer att betalas ut.

Enligt Mikael Jämtsved, ordförande i Järfällahus finns det inte någon policy kring hur tjänstemäns löner ska lämnas ut.

– Vi har inte diskuterat frågan under min tid i styrelsen, säger han.

Annons

 

Läs ocksåOmbildning i Järfälla godkänd – trots frågeteckenHårsta backe

Däremot är det klart vad som gäller den här gången.

– Lagen gäller. Det vi har sagt är att det är problematiskt att vi konkurrerar om personal med privata bolag, som inte behöver lämna ut lönen. Om en laga kraftvunnen dom sagt att det ska vara offentligt, så är det klart att vi ska följa det. Sedan får vi prata om hur vi ska hantera frågan framöver, säger Mikael Jämtsved.

Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra välkomnar domen.

Annons

– Det är glädjande att Kammarrätten återigen visat att vd-lönen är offentlig. Förra gången var det sju sekretessbeslut – vi fick rätt i samtliga fall. Nu var det bara ett. Det borde nu stå klart att det är en offentlig uppgift. Det är en viktig demokratisk grundbult att offentliga uppgifter ska lämnas ut. Det har vi drivit väldigt medvetet och konsekvent sedan tidningen startade, säger hon och fortsätter.

 – Det här handlar om både hyresgästernas och medborgarnas pengar. Särskilt i dessa tider är det viktigt att slåss för offentlighetsprincipen, det har vi gjort och dessutom fått rätt.

Är det sista gången en vd-lön hemlighålls?
– Det trodde vi förra gången, så säker kan man inte vara. Samtidigt lämnar de allra flesta vd-ar ut uppgifterna utan mankemang, säger Susanna Skarrie.

Läs också Järfällahus granskar sin egen ombildning – "trovärdigheten kan ifrågasättas" Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.