Annons

JK överklagar kameraövervakning av sopor

Sundsvall Mitthem har fått länsstyrelsens tillstånd att kameraövervaka två särskilt skräputsatta adresser för att få bukt med problemet. Nu överklagar JK beslutet.
En av sopstationerna som Mitthem vill bevaka i Skönsberg.

Mitthem har försökt få stopp på nedskräpningen på Nackstavägen 22-24 och vid Bruksgatan/Vasagatan i Skönsberg genom att bland annat hyra in väktare som patrullerat området. Dessutom har Mitthems fastighetsskötare fått jobba över på kvällar och helger för att bevaka sophanteringen.

I jakten på skräpsyndarna ansökte Mitthem om att få sätta upp kameror på området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är inte hela världen om de inte lägger soporna i rätt kärl, det är folk som lämnar dem utanför som är problemet, kommenterade fastighetsförvaltare Joakim Persson på Mitthem beslutet om att övervaka stationerna.

Och länsstyrelsen beviljade i förra veckan bostadsbolaget att montera upp sammanlagt fyra kameror. Men i beslutet står det klart och tydligt att ”övervakningen ska användas i syfte att förebygga och förhindra brott”.

Annons

Och det är det som fått JK att ifrågasätta övervakningen och frågan justitiekanslern ställer sig är om nedskräpning verkligen är ett så allvarligt brott att det väger tyngre än att värna om integriteten.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Rent generellt kan man säga att det ska göras en avvägning av övervakningsintresset och integritetsintresset. Det innebär att man måste titta på till exempel vad det är för brottslighet man vill förhindra när man sätter upp kameror. Här har Mitthem angett nedskräpning och normalt sett handlar det om allvarliga brott för att man ska få övervaka, säger Marcus Agnvall vid JK till Sundsvalls tidning.

JK har begärt anstånd med att motivera överklagandet till den 9 november. Efter det avgör förvaltningsrätten frågan. Till dess kan hyresgästerna slänga sina sopor utan att storebror ser dem. 

Annons

 

Läs ocksåPrestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgästerI Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.
Läs också Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.