Annons

Kaplan vill utreda andrahandsmarknaden

Nyheter De uppluckrade reglerna för andrahandsuthyrning har öppnat för spekulation – och det oroar bostadsminister Mehmet Kaplan. Nu ska han låta Boverket utreda frågan.

Den förra alliansregeringen genomförde flera förändringar för att göra det enklare och mer attraktivt att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Exempelvis tog man bort möjligheten för missnöjda hyresgäster att i efterhand gå till hyresnämnden och klaga på hyresnivån. Tanken var att ett stort antal andrahandslägenheter skulle komma ut på marknaden, vilket i sig skulle göra att hyrorna hölls på en rimlig nivå.

Men en granskning som P4 Radio Stockholm gjort visar på en oroväckande utveckling. Visserligen finns fler lägenheter på marknaden, men andrahandshyrorna har skjutit i höjden. På vissa håll når de nu sådana nivåer att det kan löna sig att köpa lägenheter på spekulation för att hyra ut dem, och inte för att bo där själv.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här är en olycklig utveckling, säger Mehmed Kaplan MP till P4 Radio Stockholm.

Annons

Han beskriver det som ”ett akut problem som behöver få  en snabb lösning”, och kommer att ge i uppdrag till Boverket att utreda effekten av de nya regelverket.

– Jag vill få reda på hur det har påverkat prisbilden, om utbudet blivit större eller mindre och framförallt ska Boverket se över frågan om att kunna överpröva hyran i efterhand – vad det har betytt, säger han.

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd
Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.