Annons

Karlshamnsvärd hotar hyresgäster

Karlshamn Pribo har skickat ut brev om hyreshöjning till sina hyresgäster i Karlshamn. I vissa fall är höjningen så stor som 14 procent. I brevet skriver också hyresvärden att om hyresgästerna inte accepterar höjningen kommer de att anmälas till hyresnämnden. ''Tillvägagångssättet är rent ut sagt för jävligt,'' säger Hyresgästföreningens Pieter Dahlström.
Pribo förhandlar inte hyrorna med Hyresgästföreningen och har därför vänt sig direkt till hyresgästerna med sina hyreskrav. De har fått en hyresöverenskommelse att skriva under och besked om att ifall de inte går med på höjningen kommer frågan att drivas till hyresnämnden. Några hyresgäster har reagerat och hört av sig till Pieter Dahlström som förhandlar hyrorna med andra privata fastighetsägare i Karlshamn.
– Jag anser väl att någon lägenhet ligger rätt i hyran, men om man tittar på andra så ligger det långt över bruksvärdet, säger han.
– Jag har inte skrivit under någonting. Enligt papprena ska det bli att man godkänner om man inte skriver under, men jag har kontaktat Hyresgästföreningen och han sa att man inte kan göra så här, säger David Nilsson, en av Pribos hyresgäster i Karlshamn.
Han tycker inte att hans lägenhet är värd den höjning med 189 kronor, motsvarande 4 procent, som han fått. Han bor i källarvåningen och har ingen balkong eller uteplats.
– Sen är det gamla tvåglasfönster från 1970-talet.
 
En av hans grannar som fått en höjning med 315 kronor (4,5 procent) tycker inte heller att lägenhetens standard motiverar den höga hyran.
– Det är gamla kök och toaletter. Hade det varit renoverat så hade jag accepterat det, säger hon.
Hon tänker inte heller skriva under överenskommelsen och funderar på om hon också ska kontakta Hyresgästföreningen.
 
Ulla Johansson och hennes man har fått en höjning som motsvarar den hos Karlshamnsbostäder och de är inte missnöjda. Däremot tycker hon att lägenheten är lite ”åtgången”.
– Det är inte mycket gjort sedan det byggdes i slutet på 1960-talet eller början på 1970-talet.
Däremot tror hon inte att Karlshamnsbostäders hyresgäster får mer för sina hyrespengar och hon är nöjd med sin hyresvärd som bland annat hjälpt dem att bli av med ohyra.
– Nej, jag tror inte att de har högre standard. Inte efter vad man hör på dem som bor på vissa områden.
 
Några av de hyresgäster som hört av sig till Pieter Dahlström har fått hyreshöjningar med över 14 procent. Detta att jämföra med det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäders hyreshöjning med 3,5 procent. En nivå som enligt lag ska vara vägledande för de privata fastighetsägarnas hyreshöjningar.
– Det här är långt ifrån bostadsbolagets höjning, jag har inte sett något liknande innan, säger Pieter Dahlström.
Pribo har avböjt att kommentera.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.