Annons

Kastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”

Göteborg Gång på gång kastar mannen ut inredning från åttonde våningen. Grannarna har larmat i månader. Mannen vägrar vård och nu tvingas han ut. ”Ren tur att någon person inte redan allvarligt skadats”, säger hyresnämnden.
Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.
Foto: Hyresnämnden
Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där folk dagligen rör sig.

Före gryningen en lördagsmorgon i mars faller ett bord från åttonde våningen. Det krossas mot gångbanan nedanför. En spånskiva, glas och en persienn går samma väg. Yrvakna grannar sträcker sig efter sina telefoner och ringer polisen, och hyresvärden.

När patrullen kommer till hyreshuset i Göteborg står en man i 30-årsåldern utanför och sopar upp glassplitter och resterna av bordet. Han bor i lägenheten på åttonde våningen, och misstänks vara den som kastat ut sakerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Två veckor senare kastar mannen ut en byrå genom fönstret vid 4-tiden på morgonen. Flera grannar har då redan kontaktat Störningsjouren eftersom det låter som om mannen river sitt kök. En hissdörr är sönderslagen och det ligger krossat glas och bråte utanför mannens dörr.

Genom de krossade fönsterrutorna ska mannen ha hivat ut ett bord, en byrå och andra tunga föremål vid upprepade tillfällen.
Genom de krossade fönsterrutorna ska mannen ha hivat ut ett bord, en byrå och andra tunga föremål vid upprepade tillfällen.

Några dagar senare rycker polisen ut igen. Grannar har larmat om att mannen i veckor slagit sönder dörrar och annan inredning, att han bankar i korridoren där de bor och att de är rädda.

Grannar gör orosanmälningar till socialtjänsten

Fler saker faller från åttonde våningen ner på gångbanan de närmaste månaderna, bland annat en terrakottakruka och en garderobsdörr en fredagseftermiddag då folk rör sig i kvarteret. Vid något tillfälle får mannen åka med till polisstationen. Ambulansen rycker ut och det mobila teamet hälsar också på, men mannen vill inte ha vård.

Hyresvärden varnar honom: du måste sluta, annars säger vi upp dig. Man förvarnar också stadsdelens socialnämnd. Även grannar gör orosanmälningar till socialtjänsten. De är oroliga för mannens hälsa, men också för att någon annan ska hinna skadas eller dö innan han får hjälp.

Annons

– Detta är allvarligt! Både för honom men även för alla andra runt om, det är bara en tidsfråga innan han lyckas skada eller döda någon på grund av det han kastar ut, skriver en granne i ett desperat mejl till hyresvärden i början av sommaren.

Läs ocksåGrannar lider när sjuka inte får hjälp

I juni gör bostadsbolaget en besiktning av mannens lägenhet. Stora delar av inredningen är utriven eller förstörd. Strax efter midsommar kastar mannen ut en spishäll genom fönstret mitt i natten.

Ren tur att ingen träffats

Nu kommer uppsägningen. Värden anser att mannen utsatt folk i sin omgivning för allvarlig fara, och att han gjort sig skyldig till störningar som inte är rimliga.

Inför prövningen i hyresnämnden protesterar mannen mot anklagelserna. Han säger att han haft flera inbrott, och att det är han själv som har tillkallat polis. Mannen medger att han kastat ut krossat glas genom fönstret efter att ha sopat upp det hemma, men att splittret inte gör någon skada eftersom det hejdas av ett utskjutande tak under hans lägenhet.

Annons
Läs ocksåFör sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsaEtt kollage av bilder kopplat till människor med psykisk sjukdom.

I övrigt säger han att han har ställt ut saker i trapphuset, och nekar till att ha kastat ut inredning genom sitt fönster. Han vill behålla sin lägenhet.

Men enligt hyresnämnden är det ställt utom tvivel att det är mannen som kastat ut sakerna från åttonde våningen och orsakat de övriga störningarna, även om han själv kanske inte varit fullt medveten om det.

Eftersom mannen vägrat vård bedöms risken vara stor att störningarna fortsätter. Att ingen träffats av de fallande möblerna är ren tur, konstaterar hyresnämnden. Därför måste mannen flytta omedelbart.

Fakta: När psykisk ohälsa går ut över grannarna

Hem & Hyra har återkommande rapporterat om psykisk ohälsa i hyreshus, och hur den kan slå hårt mot både grannar och individen själv. Läs gärna vår granskning För sjuk för ett hem.

 

Fakta: Svårt bli av med störande grannar

Hyresvärdar har ofta svårt att bli av med störande hyresgäster, visar Hem & Hyras granskning. Detta trots omfattande problem under lång tid där grannar kommit till skada. Emma attackerades av sin granne: ”Jag har ärr för livet”, säger hon. Läs hela reportaget här.

Läs också Attackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larm 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.