Annons

Klart med unikt inflytande för hyresgästerna i Sandviken

Sandviken Efter tre år utan samarbete har nu Hyresgästföreningen och Sandvikenhus tecknat avtal om boinflytande. Ett avtal som, enligt parterna, är unikt för Sverige.

Redan för två månader sedan kunde Hem & Hyra berätta att det var försoning på gång i tvisten mellan Hyresgästföreningen och Sandvikenhus.

På tisdagseftermiddagen bekräftades att samarbetet nu återupptas. Då undertecknades ett avtal om boinflytande och samarbete som träder i kraft vid årsskiftet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Meningen är att hyresgästernas ställning nu ska stärkas med mer insyn och ökat inflytande i alla frågor som rör den egna bostaden och gemensamma ytor inom bostadsområdet.

Hyresgästföreningen får, enligt avtalet, också en formaliserad rätt att påverka processerna vid alla nybyggnationer och stora ombyggnationer.

Elisabeth Åslund, Hyresgästföreningens Sandvikenordförande, är nöjd med resultatet av de förhandlingar som förts under hösten.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Inflytandet över det egna boendet är viktigt. Det skapar en trygghet och en gemensamskap som man inte kan få på ett annat sätt, säger hon.

Annons

Christer Forsberg, verksamhetsutvecklare inom Hyresgästföreningen, tror på en nytändning för det ideella arbetet.

– Vi får en gemensam plattform som skapar förutsättningar för något riktigt bra, säger han.

Läs ocksåHär "röstar" Storviksborna inför nybygge

När utrymmet för att engagera sig begränsades för tre år sedan självdog de lokala Hyresgästföreningarna ute i områdena en efter en.

– Våra medlemmar tappade orken när avtalen sas upp, konstaterar Elisabeth Åslund.

Nu när förening och företag hittat tillbaka till varandra är det inte troligt att lokalföreningarna återuppstår.

Annons

Främsta forum för insyn, inflytande och påverkan blir i stället de boråd som redan bildats på Sandvikenhus initiativ. Meningen är att Hyresgästföreningens medlemmar nu ska engagera sig mer i råden och driva sina frågor aktivt där.

Det är bland annat det sättet att arbeta som gör att Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist kallar avtalsmodellen för ”unik i Sverige”.

– Vi är mycket glada att vi tillsammans med Hyresgästföreningen kan bana väg för ett nytt sätt att jobba med boinflytande, säger han.

 

Läs också Så mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021 Kattoaletten blev en ny picknickplats Slopat inkomstkrav ledde inte till sena hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.